ALT

Arkistoartikkeli, Botnia Beat 5/1989

20 vuotta omia latuja

Alavutelainen muusikko Pertti Kari perusti askarteluliikkeen v. 1969 johon vähitellen tempaantui mukaan musiikkitoiminta. Nyttemmin me tunnemme liikkeen paremmin nimikkeellä Alavuden Levytuote Ky eli tuo lähes kaikkien tunnistama ALT logo.

20 vuotta omia latuja — teeman merkeissä kävimme haastattelemassa tuota hyvin tunnettua alavutelaista musiikki-gurua Pertti Karia.

ALKUTAIPALEELTA
Liikkeen perustamisideakseen Pertti kertoo sen, että ammattimuusikko halusi tienpäältä kotio lähinnä perheen takia. Pitihän sitä jotain alata tekemään jotta pystyisi asettumaan paikalleen, miksi ei sitten musiikkiliikkettä. Hänhän rakensi ensimmäiset kaiutinkotelonsa jo vuonna 1955.

Askarteluliikkeen perustettuaan tuli kuvaan mukaan lähes heti soittimet ja äänentoisto. Nykyisin Alavuden Levytuote ky tunnetaan täyden palvelun musiikkiliikkeenä asennuspalveluineen, niin kevyen kuin raskaan äänentoiston valmistajana alihankintatöineen sekä jatkuvasti laajentuvana postimyyntiään lisäävänä askartelutalona. Askartelulla tässä tarkoituksessa tarkoitetaan kaikenlaista harrastetoimintaa aika laveasti ottaen, lisää Kari.

Suurimpana ongelmana ja kivenä kaskessa, niin alkuaikoina kuin tänäkin päivänä, on soittaja itse ja hänen korvien välissä tapahtuva sutina. Alkuaikoina varsinkaan ei uskottu omiin korviin eikä uskallettu käyttää suomalaisia tuotteita ylipäänsä ollenkaan, vaan ostettiin sitä omaa identiteettiään Marshalleilla ja Peaveyillä sekä muilla epäjumalaosastoon kuuluvilla tuotteilla. Nyttemmin moinen on jo hävinnyt lähes kokonaan kaupanteosta, kertoilee leppoisaan tyyliinsä Kari.

...20 KILOA...
Malliesimerkkinä vaikeuksistaan äänentoistossa ja laatikoiden valmistamisessa kertoo Pertti Kari suomalaisesta hyvin ulkomaillakin tunnetusta artistista: ’’Hän oli valitsemassa lattiamonitoreja omaan käyttöönsä. Kaikista tarjolla olevista monitoreista Alavuden Levy-tuotteen monitorit olivat hänen tarkoitukseensa parhaat. Tässä kohtaa törmättiinkin kuitenkin ongelmaan, sillä näissä monitoreissa ei saanut lukea Alavuden Levytuote ky, mutta ALT made by Finland kävi kyllä. Kuten Pertsa asian ilmaisee Keimolan Kesoilin pohjoispuolella ei voi olla minkäänlaista surinaa.”

Kysyessäni vuokraosastolta äänentoistopalvelun kapasiteettia wateissa kertoi Pertti heidän saavansa jonkinlaista pihinää aikaan n. 20 kiloon eli 20000 wattiin saakka. Jotain suomalaismetsistä kuitenkin kuuluu, jos on tarvetta.

OMAT LADUT
Suuri ääni suomalaismetsistä -logo markkinoi perin hyvin Alavuden Levytuotetta maailmalla viime vuosina. Nyt on tilalle tullut uusi iskulause joka kuuluu: 20 vuotta omia latuja. Mistä idea Pertti Kari: ’’Itse asiassa se on vain alku eräästä sanonnasta joka kuuluu näin: omia latuja laahustan vekselistä vekseliin ja tratasta trattaan eli se kuvaa tämmöisen tyypillisen soittajan perustaman liikkeen vaikeuksia. Mutta me olemme myös jossain määrin ylpeitä siitä, että olemme selviydytty paremmin kuin sata muuta soittajan perustamaa liikeyritystä.”

Parin viime vuoden aikana työvoiman vaihtuvuus ALT:ssa on ollut melko rajua. Pari miestä on siirtynyt Seinäjoen kaupunginteatterin leipiin, yksi studioäänittäjäksi ja yhden miehen tiedetään vaikuttavan aina Namibiassa asti. Työvoiman vaihtuvuutta Kari pitää toisaalta aivan hyvänäkin ja normaalina ilmiönä, vaikkakin se on tuottanut pienoisia ongelmia: ’’Meidän alamme on niin uskomattoman kapea kuten myös tietämys, että varsinkin jos useampi mies lähtee samaan aikaan, vaikuttaa se know howhin. Joudumme ostamaan tietoa. Uudet miehet, vaikka he olisivat kuinka hyviä tahansa, vaativat oman aikansa ennen kuin he hallitsevat koko sektorin. Tietysti imarrelevaa on se, että meidän miehemme ovat kelvanneet kovasti hyviin paikkoihin. Toisaalta tämän pois lähteneen porukan kanssa yhteistyö jatkuu, osan kanssa erittäinkin hedelmällisesti mutta kyllähän työvoiman vaihtuvuus kasvuun vaikuttaa ja aina sellaisessa tilanteessa tulee breikki”, kertoilee Pertsa.

Instrumenttipuolelta Pertsa ottaa esimerkiksi Casio-tuotteet, joita hän on edustanut myynnin alettua toistakymmentä vuotta sitten. ”Casio-urku on tyypillinen Suomessa yleistynyt perherintaman soitin. Isossa maailmassa se on korkeamman teknologian soitin syntetisaattoreineen ja samplereineen. Täällä taas nuo korkeamman teknologian soittimet ovat jälleen kiinni tuosta omasta pääkopasta eli jos isolla Urpolla ei ole Casio syntsää niin mitenkäs minulla pienellä metsäläisellä voisi olla sellainen, vaikka se olisi kuinka hyvä”. Casio Euroopan konttorin kaveri ihmetteli Pertsalle sitä, että Casio urkuja myydään Suomessa väkilukuun verrattuna lähes eniten koko Euroopassa, kun taas syntikoita myydään aivan olematon määrä. Jossain määrin se on hinnoittelukysymys, mutta pääasiassa se on sitä identiteetti juttua again, kertoo Kari.

Kitaroista Pertsa latelee seuraavaa: ’’Maailmalta tulee monenlaista paskaa ja jos sitä tuotetta kerran Suosikki mainostaa, niin Urpot ostaa sen. Jos sitten maailmalta tulee hyvä ja arvostettu merkki markkinoille, mutta kun sitä ei mainosteta Soundissa tai Suosikissa, niin Urpo Uskalias ei uskalla ostaa sitä. Elikkä varsinkin nuoria kavereita Suomessa viedään kuin pirua kengänneuleessa”.

OMA SARKA
Alavuden Levytuotteen varsinaisen päärakennuksen takana, jos kantatie 66:lta päin katsotaan, sijaitsee verstas, jossa kaiutinkotelot ja laatikot saavat ammattitaitoisten miesten käsissä muotonsa.

Millainen on työtilanne ja valmistuksen pääartikkelit tällä hetkellä? Pertsa kertoo: ’’Meillä on ollut kova ryysis jo viimeiset pari kolme vuotta, jotenka laatikkoa on tehty niin paljon kuin ikimaailmassa pystytään tekemään. Parhaillaan on tietty paniikki päällä, koska tämä Öhmanin tavaratalo tai mikä tämä nyt on Tamperetalo lähestyy loppua. Sinne on viimeiset toimitukset, lisäksi on pari muuta isoa projektia. Nämä alihankintatyöt vievät meiltä paljon laatikoita. Lisäksi teemme laatikoita Genelecille, Studiotecille ja kaikille suurille projektiviejille. Olemme oikeastaan ainut tämän alan yritys Suomessa, joten kyllä työtä on yllinkyllin.”

Tulevasta ajasta ja tulevaisuuden sarasta Pertsa kertoilee tähän tapaan: ’’Mitään drmaattisia laajennuksia ja täyskäännöksiä ei suoriteta vaan pyritään puurtamaan tällä meidän pienellä ja kapealla alalla mahdollisimman tarkkaan. Selvästi näyttää siltä, että oma asennustoiminta ja urakointi on kehittymässä. Se tuntuu lisääntyvän lisääntymistään nimenomaan kunnallisen ja julkisen rakentamisen myötä.

Tietenkin me olemme sitten näiden isojen firmojen takapiruna ja yhteistyö sillä saralla menee tosi hyvin. Meihin luotetaan ja meidän toimitukset pitää. Nyttemmin on menty siihen, että nämä isot firmat antavat meille vapaat kädet tehdä se tuote miten me halutaan ja parhaaksi nähdään. Missään tapauksessa ALT-tuotemerkkiä eikä meidän verstasta ole mitenkään sivuutettavissa pelkällä olankohautuksella vaan me olemme täysin tasapäinen näiden isojen firmojen kanssa omalla sarallamme”.

Tämän haastattelun perusteella luulisi nyt kaikille Botnia Beatin lukijoille selviävän mistä Alavuden Levytuote Ky:ssä on kyse. Eli etenkään täältä Pohjanmaalta ei kannata lähteä merta edemmäksi kalaan, joten kannattaa tutustua ja tiedustella vaikka paikan päältä enemmän asennuspalveluista, äänentoistojärjestelmistä ja askartelutarvikkeista.

Jutun äänitti ja miksasi Timo Isomäki, Botnia Beat 5/1989


Tämmöisiä meni Tampere-taloon 3 kpl. Kuva: Juhana Kari