Walter's Walk

Simo Alava (kitara, laulu), Anssi Rantala (rummut, laulu), Matti Pollari (saksofoni), Esa Alanko (basso)

MkII: Simo Alava (kitara, laulu), Anssi Rantala (rummut, laulu), Matti Pollari (saksofoni), Jukka Mäki (basso), Jouko Kaivo-oja (kitara)

Esa Alanko muistelee:
Bändi lähti muodostumaan Kauhajoen Evankelisen opiston ensimmäisellä musiikkilinjan vuosikurssilla 1989-90 paikkeilla, jossa minä ja Simo opiskeltiin. Bändisoundin persoonallisuutta lisäsi saksofonin läsnäolo.

Omaa musaa tehtiin heti alusta asti. Vahvoina vaikkutteina oli Tommy Bolinin soolotuotanto, James Gang, Spirit, Zeppelin ja Free. Simon harkitut ja sävelletyt kitarasoolot toivat joillekin mieleen myös Rechardtin aikaisen Wigwamin.

Meillä oli oikein keikkamyyjäkin, Turjan Olli. Tehtiin mm. erikoinen pistokeikka Kuhmoon lainapakulla keskellä talvea. Eli glamourista ei paljon tietoa tai edes haaveita ollut. Kaikki otettiin vastaan. Muistan myös keikan, joka oikein videoitiin VHS:lle ja jolla ei ollut yhtään lipun maksanutta katsojaa. Että sellaista kulttuurin vientiä suurien kaupunkien ulkopuolelle. Olli Kangas tarjoili huippuslotit buukkaamalla meidät Tampereen Yo-talolle huippusuosittujen Kolmannen Naisen ja Kingston Wallin lämppäreiksi.

Yhtye julkaisi aikoinaan vinyylisinkun ja demoja käytiin tekemässä Kokkolassa ja Ketolan Markon studiossa.

Meikäläisen lähdettyä muihin kuvioihin bassoon tuli Jukka Mäki Kortesjärveltä ja Jouko Kaivo-oja toiseksi kitaristiksi.

***

Arkistoartikkeli, Botnia Beat 1/1992

Tänä kesänä (1992) tulee kuluneeksi runsaat kaksi vuotta siitä kun nurmolais-töysäläis-ilmajokinen Walter's Walk otti ensi askeleensa Ilmajoen Ojajärven kylässä Rantalan punaisessa traktoritallissa. Todettiin, että homma toimi heti ensi treeneistä lähtien.

Kaikkien soittajien taustalta löytyy useampia bändejä, joista ehkä tunnetumpana edesmennyt Poor Tom-yhtye, jossa Walter's Walkin rytmiryhmä on kannuksensa hankkinut. Simo taas on aikaisemmin toiminut laulajana toisten bändeissä, tämä on ensimmäinen orkka jossa Simo laulamisen lisäksi soittaa kitaraa. Matti puolestaan on aikaisemmin soittanut rock-ja tanssiyhtyeissä.

Walter’s Walkin mellevän muheva bändisoundi muodostuu hard-rocksoundisesta kitarasta ja saksofonista. Oman värinsä yhteissoundiin tuovat vielä kaksi taitavaa laulajaa.

Walter’s-miesten levyhyllyistä löytyy useita yhteisiä bändejä, ikäänkuin esikuvia, vaikuttajia, joita on paljon kuunneltu ja diggailtu vuosien saatossa. Yhteiseltä suosikkilistalta löytyy bändejä kuten Free, Thin Lizzy, Queen, Little Feat, Tommy Bolin, King Crimson ja Spirit. Näistä kaikki toteavat pitävänsä juuri kokonaisuuksina. Myös Walter’s Walkin linjana on ehjä kokonaisuus. Se on tärkeämpää kuin yksittäinen loistaminen, olkoonkin että kaikilla yhtyeen jäsenillä löytyy taitoja ja valmiuksia myös ns. tilulilun soittamiseen.

Waltterit tulivat myös siihen tulokseen, että tämäntyylinen musa joka ammentaa musiikilliset vaikutteensa enimmäkseen 60- ja 70-luvun englantilais- ja amerikkalaisorkestereilta, ei yksinkertaisesti ’’soi” suomenkielellä. Tämä on puhdas tyylikysymys, mitenkään äidinkieltämme väheksymättä, bändi kertoo. Vaikka sanoitukset ovat englanninkielellä, ei se merkitse sitä, etteikö niitä olisi syytä kuunnella. Päinvastoin. Laulut kertovat monisäikeisiä tarinoita aina lihavista keijukaisista sateenkaaren tekijöihin.

Simo tuo treeneihin sävellyksiä, Esa sanoituksia. Yhdessä bändi antaa kappaleille spontaanien sovitusten kautta sen lopullisen muodon.

Walter’s Walkin tuore oma-kustannesingle on nauhoitettu Kokkolassa Karivox-studiolla. Singleltä löytyvät kappaleet Rainbow Maker/ Fountain of Life. Walter’s Walkin itsensä mielestä single kuulosta hieman modernimmalta kuin miltä bändi kuulostaa livenä.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan orkesteri kertoo, että levynteko olisi mukava juttu. ’’Mutta koska bändissä ei ole ainuttakaan missiä tai mäkihyppääjää, niin onko se käytännössä mahdollista”???

Toiseksi tavoitteekseen Walter’s Walk esittää, että saisi kehittää bändiä entisestään ja tehdä hyvää musaa. Hienoa ajattelua kerrassaan.

Keikkasetti koostuu pääasiassa omista kappaleista, mutta mukaan on kelpuutettu myös pari maukasta coveria. Keikkaa Walter’s Walk ei ole vielä tehnyt liikaa, joten keikalle lähdetään mieluusti sinne missä hyvää rock-bändiä tarvitaan.

Teksti: Tero Hautamäki, Botnia Beat 1/1992


Kuva: Jyrki Tervo