Yrjö "Ylli" Koskimäki muistelee:

Olin vajaan 15v kun velipoijan akustisella Landolalla ensimmäisiä sointuja havittelin. Esko oli vasenkätinen joten jouduin kääntämään kielet sitte oikealle. Sain käsiini jonku vanhan akkarimikin ja sitten siihen kytkettiin Seppälänhallin Voima- vahvistin jota käytettiin kuulutuksissa.

Kotini oli Ilmajoen Seppälä, syntymästäni saakka ja aikanaan luin läksyt tangon tahdissa. Seppälä oli aikanaan tanssikeidas, jossa tansseja pidettiin kolmena päivänä viikossa. Paikallisia esikuvia ei ollu, tanssiorkesterit ei oikein kiinnostanu, niitähän kun jouduin pakosta kuuntelemaan em. syystä. Esikuvana oli Clapton ja Cream, siitä kolmisoinnut tuli opeteltua Jukka Koskimäen kans. Sitte tehtiin myös aikanaan ensimmäiset vahvistinkaapit. Ugajutes nimeltään, omaa tuotantoa.

Ostin Yamaha-merkkisen kimppakitaran yhdessä Antti Suvannon kanssa. Antti oli bassossa ja meikä kitaras. Meillä oli Antin kanssa duo nimeltään Kyrkmister Airrivers Unsensible Sachs Section. Siis Kirkkoherra Ilmajoen Järjetön Sachs (merkkinen mopo) Kokoopano. Saatiin esiintyä kahdestaan mm. Törnävänsaares ensimmäisillä esivestareilla ja mm. Pietarsaaren messuilla ja saatiin joskus soitella Seppäläs tanssien tauoilla. Ohjelmistossa oli Antin sanoittamia eli uudelleen suomeksi kääntämiä rokkihittejä mm. Chicagon "I'm a Man" oli suomeksi "Minoon Mies".

Meillä oli haaveena saada vähä isompi kokoonpano taaksemme. Ja niinpä Suikin puheille: "tuuttako säestämään meitä?" No eihän se menny alkuunkaan niin. Mulle annettiin Suikin uuden Raya & Bestsellers Orhcestra (BSO) bändin sointulaput käteen. Siinäpä kului usiampi vuosi ison afrobändin riveissä. Vuosi oli 1974. Sitten sain M Sarapaltion musaliikkeeltä ostettua oikian soittimen; vm 1969 Gibson 335 kitaran, sillä oon tähän asti vetäny.

BSO oli oma musiikilliinen korkeakoulu, tehtiin keikkaa ympäri Suomen, Helsingistä Rovaniemelle. Provinssissa oltiin 1980 vestareilla soittamas. BSO ajasta on jääny paljon muistoja. Rovaniemelle oli sovittu soitto johonkin konserttitaloon, hieno mesta. Siihen aikaan esiintyi myös Raija-niminen romani-laulaja. Rovaniemelle kokoontui meitä kuuntelemaan jokunen kukkahattutäti, mutta saivat jalat alleen kun Osibisa alkoi kuulua kajareista. Säikähtivät toisenmoista tyylilajia mitä odottivat.

Suikin BSO:n kans tuli tehtyä paljon musanauhoja. Suikki rakenteli studiota, saatiin siinä samalla studiokokemustakin. Oltiin teevees esiintymäs jonku kerran. Sinkkujulkaisuja oli muutamia, mm. David Bowien "The Man Who Sold The World" suomenkielinen versio. Oltiin yrittämäs myös euroviisuihin Kempin Tehun sävellyksellä.

Suikin veljen Mikko Jääskän kans innostuttiin studiomusan tekemisestä. Sävellyksiä tehtiin Mikon kotitalon osoitteessa "Kapernaumi 27" joka tuli kokoonpanon nimeksi. Tehtiin avaruusromua usean vuoden ajan. Ylen toimittaja Jukka Mikkola pyöritti Avaruusromua -ohjelmaa aikoinaan, saatiin useita äänitteitä yleisön kuultavaksi. Niitä on joitakin julkaistu Soundcloudissa.

Omat musiikilliset ambitiot kääntyi osittain hevin ja sittemmin myös jatsin puolelle. Jussi Kaukosalon mukana olin Powerhouse -yhtyees ja myöhemmin soitin soulia Soulful Of Blues' sissa. Jassia soitettiin useassa kokoopanossa mm. Tatsi-bändissä, Arto Pohto (APG:ssa), Matti Pihlajasalon Quintetissasa (MPQ). Tämän 1989 perustetun Matti Pihlajasalo Quintetin kanssa esiinnyttiin mm. 1992 Kainuun jazzkevät tapahtumassa, jossa esiinnyttiin Alicia Johnstonin kera. Alicia asui vuoden ajan Seinäjoella ja tehtiin keikkaa mm. Viros Nurmon ystävyyskaupungin vieraana.

MPQ teki yhden omakustannusäänitteen, johon on taltioitu vanhaa svingiä/hanurijatsia. MPQsta poiki Tangomarkkinoilla Atria-tango orkesteri, jolla oli kuuden vuoden (1993-98) ajan tango keikkaa. Tehtiin myös tango-orkesterin äänite. Vahvistuksena tangobändissä oli Teuvo Riihioja solistina ja Jorma Pellinen sovittaja/liiderinä. Myöhemmin kvartettina Masan ja Pentti Kero-ojan kanssa soiteltiin jassia meikä kitaras ja bassossa Petri Välimäki. Sitten myöhemmin Hanna Kokkola, vaimoni, tuli mukaan laulusolistiksi ja bassoon Veli Ilkka. Tässä sivussa oon ollu muutaman vuoden kitaristina Kauhava Bigbändis, joka keikkaili myös Kauhavan lisäksi Seinäjoella, Vaasas, Ylivieskas yms.

ReUnion -bändi oli viimeaikojen kunnianhimoisin kookonpano. Kokoonanossa oli viimein: Ipe Peltonen (basso), Aki Kivimäki (barska), Jukka Heinonen (trumpetti), Reijo Laitila (saxofoni), Sami Isohella (rummut), Jorma Heikkilä (laulu, komppikitara), Mikko Jääskä (koskettimet), Hanna Kokkola (laulu) ja meikä kitaras.

ReUnion -bändillä tehtiin soul -keikkoja paikallisissa kuppiloissa. Ohjelmistossa oli Stevie Wonder, Chigago, Blood, Sweat & Tears, Clapton, Adele yms. ohjelmistoa. Hanna Kokkola oli ReUnionin solistina. Tuolta bändiltä on myös muutama livenauha.

Siinä sivussa perustettiin myös BBD (Bigbang Duvee) bilebändi, joka keikkaili ahkerasti pari kolme viimeistä vuotta.

Seinäjoelta muutettuamme Hannan ja jälkikasvun kans musahommat jäi tauolle osittain myös koronan takia.

***

Yrjö "Ylli" Koskimäki oli alkuperäistä Provinssirockia järjestäneen Kemu ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja vuonna 1978.


BSO miehistön kitaristina 1974. Kuva: Risto Järvinen