Gabriel

Alkuperäinen kokoonpano:
Risto Kiilunen (basso, laulu), Jorma Lehtola (rummut, kosketinsoittimet), Jorma Hietamäki (kitara, laulu), Juhani Syrjälä (kitara, kosketinsoittimet, rummut, laulu)

Foggin ja Hänen Leipänsä hajottua 1976 Juhani Syrjälän j a Jorma Hietamäen omien kappaleiden äänitysprojektiduosta kohosi siivilleen kuurtanesprogen (progressiivinen rock) arkkienkeli Gabriel, kun kokoonpanoksi vakiintui em. laulavien kitaristien lisäksi Risto Kiilunen bassoon ja töysäläinen Jorma Lehtola rumpuihin.

Gabriel sikisi (Lapuan) Liikkeen raunioille: Risto Kiilunen, Jorma Lehtola ja rumpali Matti Takala halusivat vielä jatkaa soittamista. Kitaristin paikkaa tarjottiin Syrjälälle. Toiminta tässä kokoonpanossa loppui kuitenkin loppukesästä 1977, kun Takala pääsi Juice Leskisen bändiin ja muutti Tampereelle. Hietamäki otettiin mukaan. Musa-lehden suotuisa arvio Juhanin ja Jorman duodemonauhasta nimesi kokoonpanon: Gabriel.

Gabriel murtautui välittömästi maakunnalliseen tietouteen, ansiolistalle kuuluvat keikat vuonna 1978 Seinäjoella perustetun Vaasan läänin kehittyvän musiikin yhdistys KEMU ry:n tapahtumissa. Yhdistys järjesti KEMU-klubi -nimisiä tapahtumia, joissa yhtye soitti pariinkin otteeseen.

Kesällä 1978 Gabriel antoi näytön kyvyistään Seinäjoen Törnävänsaaressa järjestetyssä Rock-Piknik -tapahtumassa ja 1979 KEMU järjesti ensimmäisen Provinssirock-festivaalin Seinäjoen niinikään Törnävänsaaressa, mukana oli myös Gabriel kuten seuraavakin vuonna.

Syrjälä ja Hietamäki sävelsivät jatkuvasti uutta matskua:
-Välillä tavoitteena oli tehdä esikuviemme mm. Yes ja Genesis -tyylisiä pitkiä teoksia, joissa olisi mahdollisimman monta osaa. Muistelen kokeneeni onnistumisen elämyksiä, kun saimme rakennetuksi kappaleen, jonka pituus ylitti 10 minuuttia. Otimme ohjelmistoon myöhemmin myös lainakappaleita mm. seuraavilta bändeiltä: Queen, Kansas, Camel, Jethro Tull, Steve Miller Band ja Led Zeppelin, muisteli Syrjälä 2014.

Huhtikuussa 1978 Gabriel osallistui nuorison taidetapahtumaan ja pääsi alueellisten karsintojen kautta päätapahtumaan Kotkaan, jossta heltisi kunniakirja. Samana vuonna olivat myös rock-yhtyeiden SM-kilpailut, joissa Gabriel pääsi alkukarsinnoista Lappeenrannassa pidettyyn loppukilpailuun asti. Lappeenrannassa ei tullut kärkisijoja, mutta ”kokemus oli silti opettavainen”. Seuraavana vuonna Garbiel sitten voittikin kolmannen sijan progressiivisen rockin sarjassa Seinäjoella pidetyissä rock-yhtyeiden SM-kisoissa.

Gabriel päätyi myös vinyylille. KEMU ry:n 1979 tuottamalta ja julkaisemalta LP-levyltä ”Provinssi- Rock” (KEMULP 1) löytyvät Gabriel MK III:n kappaleet Juureton Puu ja Rakastunut Perhonen.

Seinäjokelainen muusikko / musiikkistudioyrittäjä Esko ”Suikki” Jääskä äänitti ja julkaisi singlen Jäätynyt maa / Etsimässä elämää (Suikkilevy SUIG-002). Singlen A-puoli Jäätynyt maa löytyy myös Vesa Kurkelan tuottamalta ja Sibelius-Akatemian kustantamalta CD-tuplalta Lakeuden Tango Bothnia Punk, julkaistu 2009.

Tällöin Gabriel oli jo kvintetti, sillä mukaan oli tullut alavutelainen Ari Nevala, joka toi lisää laulu- ja kitaravoimaa bändiin. Tällä kokoonpanolla tehtiin yhä omia biisejä, mutta ne muuttuivat tyyliltään vähemmän ”progressiivisiksi”, toisinaan melkein suoraksi hevirokiksi.

Keväällä 1981 Gabriel otti osaa Pohjanmaan alueradion ja YLE:n radio 2:n rock-radion järjestämään rock-musiikin sävellys- ja sanoituskilpailuun. Kilpailussa menestyneet yhtyeet, Gabriel mukaan lukien, esiintyivät 15.3.1981 Rock-tulva ́81 konsertissa, jonka Pohjanmaan alueradio taltioi ja lähetti 4.4.1981. Soittamassa käytiin vielä myös Jyväskylän Ilokivessä eteläpohjalaisten opiskelijoiden bileissä ja Kemu-klubilla Seinäjoella.

Juhani Syrjälä:
-Gabrielin tarina vuosina 1976-1981 sijoittui ajalle, jolloin punk sekä uusi aalto olivat kovassa nousussa ja progressiivisen rock-musiikin katsottiin jo ohittaneen kultaiset päivänsä. Tätä vasten peilattuna Gabriel sai yllättävän paljon mahdollisuuksia, tukea ja julkisuutta, ainakin Etelä-Pohjanmaalla.

Varsinkin KEMU ry:n piiristä ja eräiltä tahoilta Kuortaneelta tuntui tulevan tukea ja kannustusta bändille. Julkilausumattomana mottona taisi olla: ”Soitetaan sitä, mikä kuulostaa omasta mielestä hyvältä eikä välttämättä sitä, mikä on juuri sillä hetkellä muodissa”.

* * * * *

Juhani Syrjälä jatkoi Gabrielin jälkeen rumpali Jorma Lehtolan kanssa Pipot kireellä (myöh. Pipo) -yhtyeessä. Pipot Kireellä singlen Musta Katu / Mari äänittäjänä toimi Heikki ”Kummeli” Silvennoinen. Kompass Records julkaisi JS:n sävellyksistä koostuvan Pipo-albumin Maailman ympäri vuonna 1983. Musiikki on keskityylin rockia, Kädet alas jyrää kyllä napakasti. Levyn tuotti edesmennyt Upi Sorvali ja äänittäjinä toimivat Eppujen Pantse Syrjä ja englantilainen Iain Churches

T.T.Oksalan tuottama albumi Cinema (1984; CityBoy) pukee JS:n tarttuvat biisit ajanmukaisiin syntetisoijasoundeihin. Piposta projektissa mukana olivat laulaja Risto Horttanainen ja Lehtolan Jorma arsenaalinaan sähkörummut ja perkussiosoittimet. Cineman levy oli vielä enemmän myös kansainvälinen projekti koska basistina toimi brittiläinen Paul ”Tubbs” Williams (mm. George Michael) ja kitaristina levyllä soittaa niin ikään brittiläinen Gus Isidore joka on tehnyt musiikillista yhteistyötä mm. Thin Lizzyn, Phil Lynottin, Peter Greenin, Marc Bolanin ja Peter Gabrielin kanssa.

Videohäät-biisin sanat on laatinut nimimerkki JAP...Keikkoja Cinema ei tehnyt ja singlellä Roope/Suurten lasten yö (Megafon 1986) mukana ovat enää Syrjälä ja Horttanainen.

Muita Syrjälän sävellystöitä ovat olleet: Musiikkia Marko Kaiposen lyhytelokuviin vuosina 1985-1987, Valon Ruhtinaat rock-musikaali 1987, musiikki Jyväskylän huoneteatterissa esitettyyn Daniel Katzin näytelmään Herra Loothin tyttäret 1990, musiikkia Tapio Piiraisen televisioelokuvaan Siivoton Juttu 1997.

Kitaristi/tuottaja T.T. Oksalan levyprojektit Shore Stories (1988) ja This Rhythm (1992) olivat vahvasti kansainvälisiä. Laulaja Harry Bent lauloi myös Korkkijalka-yhtyeessä ja han oli kotoisin Irlannista samoin kuin Donal Lunny ja Davy Spillane. Sävellykset ovat pääasiassa Oksalan ja Syrjälän yhteistyötä ja sanoitukset teki Bent.

Nykyään Syrjälä toimii sähkökitaransoiton opettajana Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiassa.

Risto Kiilunen soitti jatkossa mm. Matti Välimäki Bandissa ja Temperancessa sekä rakensi ja entisöi erilaisia kitaroita. Jorma Hietamäki palasi laulumikrofonin ääreen Hänen Leipänsä -reunionissa 1988 ja vuodesta 1990 lähtien Let´s Eppelinissä.

Juhani Syrjälän aineistosta koonnut Jukka Viitasaari


Progea punk-ajassa! Kuva: Juha Aho-Pynttäri


Aulavalla vettenpäällä Juha Aho-Pynttärin ikuistamana


Provinssirockissa 1980. Kiilunen,Hietamäki, Syrjäla ja Lehtola


Ylijoen NS eli ”Mäyryn seura” 17.4.1981: Hietamäki, Syrjälä, Nevala ja Kiilunen