Hannu Lehto muistelee:

Sain 12-vuotiaana akustisen kitaran ja sitten rippilahjarahoilla vuonna 1975 ostin ensimmäisen sähkökitaran, joka oli Cimar-merkkinen. Koulussa sitten perustettiin luokkakaverien kanssa eka bändi ja alkoi ahkera treenaaminen. Bändissä soittivat Alpo Välikangas (rummut), Matti Vähävihu (basso) ja minä (kitara, laulu). Bändin nimi oli The Lights.

Kesällä 1976 naapurin poikien kanssa, Harri Mäenpää (rummut) ja Veli-Pekka Katajamäki (basso), harjoiteltiin jo kovaa kyytiä Hurriganes-musaa

Varsinainen eka nimibändi oli The Bellows Band, jossa minun lisäkseni soittivat Ari Salo (laulu), Ari Franssila (kitara), Ari Kangasluoma (basso) ja Harri Mäenpää (rummut). Bändi oli ennen minun aikaani osallistunut mm. Rock-SM alkukarsintoihin ja Suosikin Rockrally-77 tapahtumaan. Soitimme covereita mm. Eagles, Thin Lizzy, Black Sabbath -tyylistä musaa.

The Bellows Bandin jälkeen, joskus 1978-79, minua kysyttiin kuuluisaan jo 1960-luvulla perustettuun lapualaiseen The Magbies bändiin. Siina soittivat Antti Mäki (rummut), Veli Laitinen (basso), Esa Luhta (kitara), Mauri Välimäki (koskettimet, laulu). Ohjelmisto oli soul-tyyppistä mm. Stevie Wonder, Kool & Gang, EWF tuotantoa ja tehtiin keikkaakin jonkun verran. Iso tapahtuma oli mm. Lapuan Lentopallojaoston järjestämä Ploki-79 tapahtuma, jossa mukana olivat meidän The Magbies bändin lisäksi Esko Nummisuutari, Matti Välimäen yhtye solistinaan Raija Uitto sekä Juhamatti & Fanny. Nuorisoseura pullisteli väkeä.

Armeijan jälkeen vuonna 1980 liityin punk-bändiin, jolla keikkaakin tehtiin ja osallistuttiin johonkin uuden aallon kilpailuun omilla biiseillä. Ei tullut menestystä, mutta saimme kyllä hyvät arviot tuomariston puheenjohtajana toimineelta Holle Holopaiselta. Soitettiin myös Hassisen Kone, Eput, Problems yms. punk-covereita. Bändin nimi oli kai JAP. Bändissä soittivat Harri Mäenpää (rummut), Veli-Pekka Katajamäki (kitara), Timo Kangasluoma (kitara) ja Ari Kangasluoma (laulu). Itse soitin kitaraa näissä kaikissa edellä mainituissa kokoonpanoissa.

Esko Nummisuutarien ensimmäisessä kokoonpanossa 1971, joka oli härmäläis-lapualainen, soittivat Mauno Mannio (rummut), Tapani Lepistö (kitara), Jukka Mäki (laulu), Heikki Puronvarsi (basso) ja Kari Tyni (kitara). Keikat myi Juhani "jogi" Varjonen. Sittemmin Jukka jäi pois, tilalle tuli Jorma "käntty" Mäkynen sekä lisäksi tuli Jouko Kytömäki (kitara ja laulu).

Vuonna 1975 päätettiin, että perustetaan kokonaan lapualainen bändi, jolloin mukaan tuli Heikki "soke" Soinlehto, ja nimi jäi käyttöön tälle kokoonpanolle. Alun perin em. nimi oli ollut käytössä härmäläisillä soittajilla, jossa mukana oli ollut mm. Kytömäki. Eli kokoonpano oli nyt, Mannio, Lepistö, Mäkynen ja Soinlehto. Pohjanmaan radiossa tehtiin nauhoitus ohjelmaan "Musiikkia maakunnista", josta saimme mukaan ko. nauhan. Manageri Juhani Varjonen lähetti nauhan suoraan levyyhtiö Fonovoxille, josta parin viikon kuluttua otettiin yhteyttä, ja haluttiin tehdä levytyssopimus. Siitä sitten legendaariselle levytysstudiolle Pekka Nurmikallion Mikrovoxille äänittämään, Nurmikallio totesi, että tämä on ensimmäinen bändi, joka ei tullut treenaamaan studiolle vaan soittamaan. Ensimmäinen levy "Rauhaton Lakeus" julkaistiin vuonna 1977. Keikkoja oli tehty todella runsaasta jo alkuajoista lähtien ympäri Suomen. Kari Paananen (basso ja laulu) liittyi yhtyeeseen 1978. Toinen levy "Pois alta" julkaistiin 1978. Kyseisellä levyllä oli myös tunnetuin kappale "Kirkkonummen radalla", kappale osallistui myös Syksyn Sävel -ohjelmaan. Tuon jälkeen taas tapahtui muutoksia kokoonpanossa, ensin jäi pois Tapani Lepistö­, jonka tilalle tuli Timo Holm, sitten jäi pois Käntty Mäkynen, ja tilalle tuli Timo Ristilä, koskettimet. Kolmas LP "Nykyaika" julkaistiin vuonna 1980.

Vuonna 1981 minut kutsuttiin Nummisuutarit yhtyeeseen. Yhtyeessä soittivat tuolloin Heikki Soinlehto (kitara), Kari Paananen (basso, laulu), Mauno Mannio (rummut, laulu) ja minä tulin soittamaan kitaraa ja laulamaan. Sittemmin Soinlehdon Heikki jäi pois ja tilalle tuli Juha Finnilä koskettimiin ja vähän myöhemmin Esa Luhta toiseen kitaraan.

1982 lapualainen laulaja Juha-Matti pyysi yhtyettämme taustabändikseen. Hän halusi pelkästään kolme miestä, eli trion, mutta ilmoitimme, että lähdemme vain koko bändillä tai sitten ei ollenkaan. Tähän suostui sitten Juha. Sitten alkoikin varsinainen keikkarumba, parhaimmillaan tehtiin yli 200 keikkaa vuodessa. Vuodet 1982-85 menivätkin Juha-Matin taustalla. Yksi mieleenjäävimmistä keikoista oli konsertti Lapuan Urheilutalolla 1983, jossa esiintyivät Juha-Matti sekä Armi & Danny, ja soitimme molempien esiintyjien taustalla. Soitto meni ilmeisen hyvin, koska keikan jälkeen Danny tuli kysymään meitä kesäkiertueensa bändiksi. Jatkoimme kuitenkin Juha-Matin matkassa, koska keikat olivat jo etukäteen sovittuja. 1985 päätimme vähän rauhoittaa keikkailua, ja jäimme pois Juha-Matin taustalta, samassa yhteydessä bändiimme tuli soittamaan saksofonia Esa Kivimäki. Esa soitteli mukana runsaan vuoden.

Tällä kokoonpanolla mentiin noin 30 vuotta kunnes Kari Paananen jäi pois ja tilalle palasi Jorma "Käntty" Mäkynen bassoon ja lauluun. Känttyhän oli soittanut jo vuosia kokoonpanossa 1970-luvulla. Tämä on edelleen yhtyeen nykyinen kokoonpano.

Nummisuutarit on tehnyt keikkoja tällä kokoonpanolla satoja ja satoja Helsingistä Ivaloon, parhaimmillaan 80-luvun alussa yli 200 keikkaa vuosittain.

80-luvun lopulla kokosimme The Dreams-nimisen projektibändin, joka soitti pelkästään Beatles-yhtyeen tuotantoa. Monenlaisia keikkoja tehtiin, mieleen on jäänyt mm. Lampisen Paulin Seinäjoella Wallstreetissä järjestämät 60-luvun bileet joita taisi olla ainakin kolmena vuonna. The Dreams yhtyeessä soittivat ja lauloivat Jorma Mäkynen, Reijo Laitila, Mauno Mannio ja Hannu Lehto.

1990-luvun taitteessa perustimme ison soul-bändin nimeltään Soul City. Perustajina olivat Ari Laurila (rummut) ja Matti Istanmäki (laulu, huuliharppu). Pojat pyysivät minua mukaan ja lisäksi bändiin tulivat Reijo Laitila (saksofoni), Sami Nikkari (trumpetti), Jyri Laitila (saksofoni), Mauri Välimäki (koskettimat, laulu), Veli Laitinen (basso) ja Jaakko Passinmäki (perkussiot). Laitilan Jyrin ja Nikkarin Samin lähdettyä opiskelemaan mukaan tulivat Hannilan veljekset, Jyrki trumpettiin ja Jukka vetopasuunaan. Keikkoja tehtiin kohtuullisesti sen 25 vuoden aikana mitä bändi oli pystyssä. Keikkailu oli tietysti vähän haastavaa koska bändissä oli toistakymmentä soittajaa. Tuubista löytyy bändin kohtuu hyvä konserttitaltiointi Lapuan Välipuistockista vuodelta 1993.

Joskus vuosituhannen vaihteessa perustimme uuden projektibändin nimeltään Tuppukylän Turistit. Tämä kokoonpano soitti Junnu Vainion musaa akustisesti. Bändissä soittivat minun lisäkseni Kari Marttila (laulu), Jaakko Passinmäki (virveli ja pelti), Veli Laitinen (laatikkobasso) ja Mauri Laurila (haitari). YouTubesta löytyy keikkataltiointi.

2010-luvulla pyydettiin mukaan taas uuteen projektibändiin jonka oli ideoinut Timo Kangasluoma. Nimeksi laitettiin Deep Heep, musiikkina Deep Purple ja Uriah Heep, kuten nimestä voi päätellä. PS. Kyllä soitimme myös Paranoidin. Soitimme parilla isolla festivaalilla ja oli lukuisia yksityitilaisuuksia. Bändissä soittivat lisäkseni Vesa Välimäki (koskettimet, laulu), Mauri Välimäki (koskettimat, laulu), Vesa Kangasluoma (basso), Timo Kangasluoma (kitara), Olli Välimäki (rummut). Myöhemmin rumpuihin vaihtui Mika Välimäki. Tästäkin bändistä taitaa löytyä YouTuubista soittoa.

Viime vuosina olen soitellut 66-Band nimisessä kokoonpanossa. On ollut lähinnä projektiluonteisia teematuotantoja mm. Juicea, Agentsia ja 70-luvun jytää. Näitä kokoonpanoja on äänitelty paljonkin, koska yhtyeen kokoaja, basisti ja laulaja Tapani Latva-Teikari omistaa äänitysstudion. Bändissä soittivat minun lisäkseni Esko Latva-Teikari (laulu, kitara), Marko Latva-Teikari (laulu, kitara), Markus Välimäki (koskettimat), Vesa Kangasluoma (basso) ja Mika Välimäki (rummut). Välillä myös Risto Kiilunen ja Reijo Laitila piipahtivat yhtyeessä. Tuubista löytyy tätäkin tavaraa tallenteina.

Viime vuonna 2020 minua pyydettiin äänityksiin Lapuan Lakaluomalle. Äänitimmekin levyllisen kantrimusaa Countryside bändillä. Levyn nimi on Kahden virran välissä, Between Two Rivers, löytyy spotifysta ja tuubista. Kokoonpano on Helge Hölttä (akustinen kitara, laulu ja kaikki sävellykset ja sanoitukset), Tapani Latva-Teikari (basso), Pekka Jaakkola (akustinen kitara ja huuliharppu), Mika Välimäki (rummut) ja itse soitin sähkökitarat levylle. Levy julkaistiin juuri kun korona alkoi, joten keikoille ei ole päästy tällä kokoonpanolla.

Viimeaikojen kiinnostuksen kohteena on myös ollut gypsy jazz. Minut pyydettiin Seinäjokelaiseen Hot Club Lakeus -nimiseen gypsy jazz kokoonpanoon pari vuotta sitten. Tyylilajina siis akustinen Django Reinhard -tyylinen swingjazz. Arvelin kyllä aluksi, että ei taida taidot riittää, kun kuulin sanan jazz, mutta jotenkin oon taaplannut mukana. Viime v. 2020 esiinnyimme mm. Kerava Jazzeissa keravalla ulkoilmakonserttissa. Bändissä soittavat Tuomo Övermark (kitara), Antti Purola (haitari), Harri Mattila (kontrabasso) ja minä (kitara).

Siinäpä pieni kattaus omasta musiikillisesta elämäntaipaleesta.


Hannu ja Cimar sekä putkiradio vuonna 1975



Esko Nummisuutari Rauhaton Lakeus lp:n (1977) takakannesta. Tapani Lepistö, Juhani Varjonen, Heikki Soinlehto, Jorma Mäkynen, Mauno Mannio


Nummisuutarit vuodelta 1981. Kari Paananen, Heikki Soinlehto, Hannu Lehto, Mauno Mannio


1982. Juha Finnilä, Hannu Lehto, Juha-Matti, Mauno Mannio, Kari Paananen, Esa Luhta


Nummisuutarit yhtyeen nykyinen kokoonpano: Esa Luhta, Juha Finnilä, Jorma Mäkynen, Mauno Mannio, Hannu Lehto


The Dreams: Reijo Laitila, Hannu Lehto, Mauno Mannio, Jorma Mäkynen


Soul City: Mauri Välimäki, Jaakko Passinmäki, Jyrki Hannila, Matti Istanmäki, Ari Laurila, Jukka Hannila, Veli Laitinen, Jyri Laitila, Hannu Lehto


Tuppukylän Turistit: Kari Marttila, Veli Laitinen, Hannu Lehto, Reijo Laitila, Mauri Laurila


Hannu lapualaisen Beat Brothersin kanssa Cavern Clubilla Liverpoolissa vuonna 2010. Joona Lehto, Hannu Lehto, Johannes Sipilä, Iiro Kangas, Johannes Pöntinen, Samuli Pöntinen


Deep Heep: Olli Välimäki, Vesa Kangasluoma, Timo Kangasluoma, Vesa Välimäki, Hannu Lehto, Mauri Välimäki


66 Band: Marko Latvateikari, Tapani Latvateikari, Mika Välimäki, Hannu Lehto, Risto Kiilunen


Hot Club Lakeus: Hannu Lehto, Antti Purola, Harri Mattila, Tuomo Övermark