Jan Stolpe

Vaasalainen huippulahjakas kitaristi ja soitinopettaja Janne Stolpe kuoli 57-vuotiaana syöpään vuonna 2015. Janne vaikutti uransa aikana mm. Exom, Lord Action, Rambling Band, Super Suikkis, North Connection, Wild Force ja The Nipples kokoonpanoissa.

Arkistoartikkeli, Vaasa Rokit 1992

Kun Jan Stolpen musiikkiinnostus virisi vuonna 1970 saivat palloilut jäädä. Tätä ennenhän poika oli tunnettu melkoisena urheilumiehenä, kuten isänsäkin, mutta kitara tuli ja vei ja se oli kerrasta poikki.

Musiikillisen historiansa alkutaipaleella J. Stolpen suurimmat idolit olivat kukapa muu kuin Jimi Hendrix ja yhtyeistä sellaiset tuon ajan suuruudet kuin Cream ja Deep Purple.

Serkkupoika Ulf Smedberg alias Uffa omisti akustisen Landolan, jolla Jannekin pääsi soitantojen makuun. Homma oli totista puuhaa ja tahti kova, sillä jo kahden viikon harjoittelulla kulki läpeensä ainakin eräs bravuuri Purplen In Rock älppäriltä. Oma skitta irtosi kuitenkin vasta 1972, mutta väliajan paikkasi lainasähkis ja pannuhuone soi.

Exom oli se ensimmäinen soitinryhmä jossa Stolpen kitarointi alkoi hioutua ja tuolloin olivat myös laulunlahjat kovalla koetuksella. Muut ryhmässä musisoineet olivat: Kuulan Rofa rummut ja Häggblomin Rofa basso. Heti perään -73 seurasi Lord Action jossa olivat Jannen lisäksi jäseninä: Harri Päfs (laulu), Timo Holm (basso), Sixten Sandvik (rummut) ja Mikko Rintanen (kosketinsoittimet). Vielä tässäkin vaiheessa pysyttiin lähimain kotikentällä, mitä nyt Torniossa tuli pyörähdettyä, mutta sitten koittikin jo Rambling Bändin aika: Eero Hakaniemi bassossa, Mikko Rintanen koskettimissa, Seppo Rahkola rummuissa ja Stolpe hoiteli kitaroinnin ohella taas kerran myös laulupuolen, mistä Hesarikin muisti häntä kiitellä, kun joulukuussa -74 Helsingin Kulttuuritalolla järjestetyissä bändien SM-kisassa irtosi kolmas sija. Mitään kummempaa ei voittoisan osallistumisen johdosta lähtenyt kuitenkaan kehittymään ja toiminta hiipui.

Niinpä Jan Stolpe pakkasi laukkunsa ja siirtyi Turkuun Yellown riveihin ja sai työtovereikseen sellaiset herrat kuin Eero Valkonen (rummut), Hege Koskela (basso) ja Micke Warness, mies Alaskasta, lauloi ja soitti komppikitaraa. Yellow oli ikävä kyllä juuri ennen Jannen liittymistä levyttänyt, että mies ei vieläkään studioon päässyt, mutta lujaa meni ja keikkoja riitti.

Sitten seurasi parit välivuodet ja onnellinen Ruotsiin muutto. Mitä seurasi singlemuotoinen läpimurto Abbankin käyttelemällä Polar-studiolla. Tämän sai aikaiseksi Tukholmalaisbändi North Connection, jonka vaasalaisvahvistuksina toimi Jannen ohella myös pelimanni Rintanen.
-Yhteistyö sujui mukavasti kun porukka oli sen verran joviaalia, mutta ikävä kyllä sekin sit vaan yht'äkkiä lopahti ja varsinkin sen takia, että Rintasen Mikko lähti Inttiin, muistelee Stolpe.

1982 tapahtuneen paluumuuton jälkeen alkoi Vaasassa tapahtua. Nimittäin - kehkeytyi yhtye nimeltä Wild Force, joka tähän päivään mennessä on parhaimmillaan yltänyt Suomen Top Teniin singlellä Sophia, joka käytiin Jenkeissä videoimassa. Nauha koostettiin LA:ssa ja tuottajana toimi Renny Harlin, joka ei todellakaan ole jäänyt täysin tuntemattomaksi nimeksi.

Samaan aikaan taltioitiin myös sinkun B-sivu I Wan’t You To Stay. Kyseinen sinkku on myös siitä historiallinen että sen voimin Wild Force ensimmäisenä suomi-bändinä pääsi MTV:n videopyöritykseen, jonka ansiosta nauha nähtiin ruuduissa osapuilleen pari kertaa päivässä parin kuukauden ajan.

WF soundista vastaavat: Chrisse (laulu), Hexa (koskettimet ja taustat), Putte (rummut) ja Janne (kitarat ja taustat) sekä Micke (basso). Viimeksi mainittu tuli kuvioihin lahden takaa Umeåsta, kun silloinen musikantti Tom Jansson siirtyi bassonvarresta muihin hommiin.

Jungle Of Love eli kolmas video pyöräytettiin Vaasan Club 25:ssä syksyllä -90 ja se on saman nimisen pitkän soiton nimikkoraita. Ja se kaikista ensimmäinen video... sehän tehtiin Wärtsilän vanhalla telakalla Vaasan Palosaaren Mansikkasaaressa ja se jos mikään oli omatoimisuuden riemuvoitto. Yhellä reissulla selväks ja silleen... Tätä edeltänyt ensimmäinen LP, joka kantoi bändin nimeä, sai jo aikaiseksi sen että kansainvälinen CBS teki masterdealin WF:n kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että levy-yhtiö ostaa valmiin tuotteen ja markkinoi sen edelleen. Lähinnä Pohjoismaissa on WF:n levyjä myyty noin 15.000 kpl ja viimeisimpänä aluevaltauksena on uudempi LP julkaistu nyt myös Espanjassa.

Koska sitä henkilökohtaista materiaalia on vuosien varrella kosolti kertynyt, niin tämän päivän tärkein päämäärä on oman soololevyn kasaaminen ja siihen tulevan materiaalin viimeistely.
- Ja siinä sitä hiomista piisaa, vakuuttaa Jan Stolpe.

Teksti: Risto Jalonen


Super Suikkis, (1976). Rainer Påfs (roudari), Mikko Rintanen (koskettimet), Eija Hietakangas (basso), Hasse Hassinen (trumpetti), Jan Stolpe (kitara ja laulu), Helena Kaupinmäki nyk. Taijala (laulu), Jouko Blomberg (tenorisaksofon), Martti Jalava (saksofonit ja perkussiot), Rolf Kuula ja Paavo Lehtola istuvat rumpujensa takana.