Yrjänä II

Ville Valtonen (kitara), Jyrki Alakojola (kitara), Pepa Salo (basso), Upa Uusikylä (laulu).
Rumpaleina Tommi Härmä, Nappi Jussila ja Nikke Lähteenmäki.

Petri Salo muistelee:
Yrjänä II syntyi teinipoikien punk-innostuksesta Vaasan Koulukadulla vuoden 1978 aikana. Bändin nimi löytyi yläasteen historian kirjasta. Yrjänä II oli luultavasti maailman ainoa kuninkaallinen punkbändi. Lontoo ja New York olivat kovin kaukana, mutta vinyylejä, t-paitoja ja PVC-housuja sai tilattua postiennakolla. Ramonesin, Pistolsin ja Sensuurin biisit olivat sen verran hyviä ja helppoja, että ne otettiin vuodessa haltuun. Tämän jälkeen keikoille. Vaasan Elävän musiikin -yhdistyksen hallituksen kokouksissa Yrjänät istuivat ahkerasti, parin muun vaasalaisen punkbändin, Karjala VI:n ja Swankersin kanssa. Näin pääsi lämmittelijäksi Vaasassa keikkailevien oikeiden bändien keikoille.

Yrjänä pääsi lämmittelijäksi Pelle Miljoonan ja Avoimien ovien keikalla ammattikoululle. Pelle ja bändi tulivat myöhässä Vaasaan ja heillä oli kova kiire eteenpäin. Pelle ehdotti, että vaihdetaan soittojärjestystä, ja kävi niin, että he lämmittelivät Yrjänää. Yleisöä paikalla oli vaatimattomat 600 henkeä. Uran kokokohta. Kun Vaasa -lehti teki jutun vaasalaisista uuden aallon bändeistä helmikuussa 1981, Yrjänä näytti huumorikarvansa. Upa sanoo toimittajalle haluavansa ostaa keikkapalkkiolla marsipaania ja Ville Menthol -lakuja.

Yrjänä ei koskaan ollut se maailman kantaaottavin punkbändi, enemmänkin Ypö Viis -henkinen hyvän hengen poppoo. Alkuperäisen Yrjänän tarina loppui siihen, kun Upa lähti vaihto-oppilaaksi Jenkkeihin. Ville ja Pepa jatkoivat jonkun aikaa triona, usean eri rumpalin kanssa. Homma ei siis hyytynyt ihan heti. Vaasalaisesta pienlehdestä The Krapulasta löytyy Ex-Yrjänän keikka-arvio helmikuulta 1982. Lehden toinen päätoimittaja Tom Snickars kirjoittaa: ”Loppujen lopuksi toi Ex-Yrjänä on/oli Vaasan paras bändi, muut vaan soittelee poppia tai jotakin uutta idiootti aaltoa.”

Kuluu vuosikymmeniä. Tammikuussa 2010 Pepa tapaa Jukka Munkin (vaasalaisen Wildcats -yhtyeen kitaristin) lentokentällä. Jukka kertoo Karjala VI:n palanneen elävien kirjoihin, vetäneen muutaman biisin Wasa Band Jameissa. Koska sähköposti on nyt keksitty, Pepa mailailee Karjalan solistille Lasse Lehtimäelle. Homma lähtee uudelleen lentoon. Syyskuussa 2010 Vaasan ensimmäiset punkbändit Yrjänä II, Karjala VI ja Brups järjestävät ravintola Amarillossa yhteiskeikan. Yrjänä esiintyy lähes alkuperäisessä kokoonpanossaan. Ainoastaan solisti on uusi, Sakura Wikman, joka lauloi jo 1980-luvun alussa bändeissä Häkä ja Darkness. Amarillon ja seuraavan kesän Pienet Festarit Preerialla keikoilla Yrjänän setti koostui Sex Pistolsista, Pellestä, Sensuurista ja Lamasta.

Punk tuntuu edelleen selkäytimessä, keikoilla on hauskaa. Hommaa on pakko jatkaa. Ville asuu satojen kilometrien päässä Kirkkonummella ja Tommi tekee töitä yrittäjänä omassa äänentoistofirmassa. He eivät ehdi mukaan. Rumpuihin löytyy Marko Suomela ja Sakura ottaa hoitaakseen myös komppikitaristin tontin. Alkaa omien biisien teko. Niitä syntyy keikkasetillinen. Vuoden 2014 helmikuussa Yrjänät käyvät ensimmäistä kertaa, 36 vuotta perustamisensa jälkeen, studiolla. Eka Eepee -cd äänitetään Seinäjoella Soundwall -studiolla. Tämän jälkeen lisää treeniä, omien biisien tekoa ja pari keikkaa per vuosi. Seuraava vuonna pistetään seuraavat kolme biisiä kovalevylle. Toukokuussa 2016 juhlistetaan Vaasapunkin 40-vuotisjuhlia, yhdessä Karjala VI:n ja Brupsin kanssa Wasa -areenalla. Punks not dead, maybe a bit middleaged!

Vuoden 2017 lopulla Yrjänät testaavat meteorologin hommaa. Taas kolme biisiä studiolla talteen. Speedokeli -biisistä tehdään omakustannevideo, se kuvataan Vaasan Hietasaaressa kännykkäkameralla. Kesä 2018 alkaa toukokuussa ja speedokelit jatkuvat elokuulle (aurinkoa ja 25 astetta joka päivä). Tähän oli hyvä lopettaa.