Ruuti Western Rock Band

MkI: Esko "Henry" Ketola (piano, laulu), Jorma Järvikangas (basso), Seppo Tuokkola (rummut), Pertti Kari (kitara, laulu, banjo huuliharppu, huilu)
MkII: Aaro Suopelto (piano), Markku Anttila (kitara, laulu), Pertti Keskinen (basso, laulu), Harri Mutka (rummut, laulu), Pertti Kari (kitara, laulu, banjo huuliharppu, huilu)

Vuonna 1975 perustettu Ruuti (Ruuti Band) soitti kantrityylin musiikkia. Yhtyeen nimeä kantava debyyttialbumi ilmestyi 1977. Pienen telakalla olon jälkeen kokoonpano muodostui uudistetulla miehityksellä ja Päivästä päivään albumi ilmestyi 1980.

Aaro Suopelto muistelee: Ammattimuusikkona ravintola- ja tanssipaikkaorkestereissa elantonsa hankkinut Pertti ”Pertsa” Kari halusi kehittää jotakin omaa ja uutta kiertue-elämän pysähdyttyä. Ruuti-bändin syntymisessä yhdistyi omien sävellysten ja sanoitusten tekeminen sekä omantyylinen esitys keikoilla.

Painavana tekijänä muutoshaluun oli väsyminen alkuperäisesitysten esittämiseen ”kopiotuntuisesti”; tarkkaan soittamiseen alkuperäisen tallenteen mukaisesti illasta toiseen. Tämän tulkinnan olen kuullut Pertsalta itseltään. Käsitykseni kuitenkin on, että painavampi syy oli perheen perustaminen. Elämän valon löytyminen ja Eiran kanssa naimisiin meno.... sitten jo odotettiin esikoista. Ja se oli varmaankin kuitenkin ratkaisevin syy luopua keikkamuusikon viikko / kuukausipesteissä. Kukapa ei haluaisi olla kotona tuoreen perheen kanssa.

Vuoden 1975 alussa Pertsalla oli muokkautunut idea uudesta bändistä. Paikkakunnan tutuista tuli runko, jossa Seppo ”Roope” Tuokkola oli rumpalina. Iloisten kommenttien kera aina oikeassa rytmissä ja myös hyvällä tyylitajulla. Keikkatilanteissa Roope ei oikeastaan tarvinnut mikrofonia saadakseen äänensä kuuluville esiintymislavoilla.

Jorma Järvikangas aloitti basistina ja muuntautui hyvin WAT 69 soittamasta genrestä country / rock - tyyliin. Myös vanha tanssimusiikin soitto onnistui luontevasti.

Pianistiksi löytyi Seinäjoelta Esko ”Henry” Ketola. Lahjakas soittaja ja aina mukana myönteisellä ja iloisella asenteella. Wurlitserin keyboardi joutui koville, Henryhän kun oli aktiivinen voimanostaja, hyväkuntoinen ja aktiivinen urheilumies.

Uuden bändin ideoinnissa oli mukana aikaisemmin Pertsan AntMarkus -yhtyeen keikkamyyntiä hoitanut Heikki Kauppinen Tampereelta. Hän saattoi myös keksiä nimen uudelle kokoonpanolle. Heikki oli noiden vuosien idearikas tekijä ja ehti moneen mukaan Tampereen seudun viihdebisneksessä. Ohjelmatoimiston verolippu huijauksessa oli sijaiskärsijänä vähän aikaa Hämeenlinnan vankilassakin.

Pertsan omat sävellykset ja sanoitukset sekä ”lännen tyylinen” lavaesiintyminen otettiin keikkapaikoilla hyvin vastaan; Ruutibändin -tyyliselle esiintymiselle vaihtoehtona oli tarjolla enimmäkseen vain ”pystysolisti” eteen -tyyppistä bänditarjontaa ilman erityisiä esiintymisasuja tai muuta rekvisiittaa. Poikkeuksetta hyviltäkin kokoonpanoilta puuttui yleensä oman musiikin luominen. Oman levyn tekeminen oli noina vuosina vielä hankalaa ja kallistakin.

Western Rock Ruuti -bändillä esiintymisiä oli lavoilla ja seurojen taloilla varsin laajalla alueella Hämeessä ja Pohjanmaalla. Paikkansa tälle show -ryhmälle siis oli. Myös Tukholmaan suuntautuneet keikkavaraukset toistuivat alusta asti kalenterimerkintöinä säännöllisin väliajoin.

Ensimmäinen oma äänite Ruuti tehtiin Pekka Nurmikallion studiolla Lahdessa sen aikaisella 2- raitatekniikalla. Siis varsin vaatimattomalla kalustolla ja pienissä tiloissa. Kasetti ilmestyi 1976. Omakustanteinen äänite ei toki ottanut suuria myyntilukuja, mutta ne, jotka sattuivat tuotteen ostamaan, niin eivät toki pettyneet. Myöhempinä vuosina moni olisi halunnut äänitteen ostaa joko muistoksi tai kuunneltavaksi. Alkuperäiskokoonpano lakkautettiin 1977.

Lyhyehköksi jääneen tauon jälkeen Pertsa kokosi uuden kokoonpanon 1978 / 1979 ja siihen tulivat mukaan Markku Anttila (kitara, laulu) Harri Mutka (rummut ja laulu) Pertti Keskinen (basso ja laulu) sekä Aaro Suopelto (piano ja urut) Uudella kokoonpanolla tähtäimenä oli ensisijaisesti uusi LP -levy.

Pääosa sävellyksistä ja sanoituksista on Pertsan käsialaa, toisina tekijöinä Anttila ja Keskinen. Riffit ja stemmat syntyivät yhteistoiminnassa kappaleita jalostettaessa esityskuntoon. Orkesterin treenauspaikka oli Pertsan musiikkiliikkeen kellarissa; hyvä tila ja myös osa laitteita oli koko ajan käytettävissä ilman ”roudauksia”. Ennen studioon menoa kellarissa tehtiin omatoimisesti 4 -raitanauhurilla demoversiot kappaleista ja harjoiteltiin studioäänitys -tilannetta; ensin soitettiin komppipohjat ja vasta sitten laulut ja soolo-osuudet äänitettiin päälle.
Syyskesällä 1980 Mika Sundqvistin MSL Studiolla Siivikkalassa 16 -raitanauhurilla äänitettiin materiaali varsin lyhyellä studioajalla. Lähes kaikkien kappaleiden pohjat kerralla ”purkkiin” ja pienellä hiomisella herkut päälle. Mika oli äänityssessiossa mukava ja neutraali, eikä puuttunut juurikaan itse soittamiseen. Päivästä päivään C-kasetti ilmestyi joulumyyntiin 1980 ja LP-levy saatiin prässäämöstä tammikuulla 1981.

Keikkojen määrä ei ollut kovin mittava itse Ruuti -bändillä, johtuen Pertsan Musiikkiliikkeen ja Alavuden Levytuotteen toiminnan viemästä ajasta. Säännöllinen keikkailu ei ollut mahdollista liiketoiminnan ohella.
Heti alussa kokoonpanosta lohkaistiin lähinnä ravintola -keikkoja varten Trio Martell , jossa Mutka, Keskinen ja Suopelto soittivat. Tämä kokoonpano oli toiminnassa 1979 -1981. Kuukauden sopimuksia lähipitäjien ravintoloissa 2-3 iltaa viikossa ja lisäksi yksityistilaisuuksia. Jo Wallesmannien aikana aloitettu Sundsvall - Umeå suuntautuneita keikkoja oli useamman kerran. Näillä keikkamatkoilla vahvistuksena oli mukana myös Markku Anttila.

Keikkailut ja harjoitukset tehtiin päivätyön ja opiskelun päälle. Ruutin bändiharjoituksia pidettiin koko ajan säännöllisesti ja monet sunnuntai-iltapäivät kuluivat musiikkiliikkeen kellarissa. Ruuti laitettiin jäähylle 1981, koska Anttila ja Suopelto siirtyivät Etelä-Suomeen ja säännöllinen keikkailu olisi tullut varsin raskaaksi ja etäisyyksien vuoksi lähes mahdottomaksi. Myös Pertsan liiketoimintojen (ALT) vilkastuminen pysäytti keikkailun useammaksi vuodeksi myös hänen osaltaan.