Tilt

Jutta Paavola (laulu), Petri Levelä (soolokitara), Aku Rinne (kitara), Jyrki Levelä (basso), Petteri Kaartinen (rummut)

Arkistoartikkeli, Botnia Beat, 5/1989

Vähän rokkenrollia muttei sinnepäinkään

Miehisessä alkukokoonpanossaan alavutelainen Tilt ehti soitella puoli vuotta ennenkuin solistiksi ’’pakotettiin” muhkeaääninen laulajatar Jutta. Mistään sardiinipopista ei silti ole kyse.

SARDIINI POVELLA
- Yleinen virtaus maailmalla on tämmöinen sardiini eli Sabriina tyylinen musiikki mitä mä vihaan ja viimeisenä tekisin, kertoo povivertailuihin tottunut Jutta.
Jutan rooli yhtyeessä ei jää pelkästään visuaaliselle tasolle. Hän viimeistelee tekstit, jotka usein kertovat sodasta ja rauhasta, yhdessä biisinikkari Pepen kanssa.
-Jutta kopsaa sanat Iron Maidenin levypusseista. (hillitöntä naurua). Tässä taas mennään sellaselle Veltto Virtasen tasolle jauhamaan siitä miten rock on kaupallista, mutta sitähän nämä hitti-bändit on. Vastustan discopoppia ja poppiheviä. Mulle rock on sitä, että haluan soittaa. On kiva tehdä jotain porukan kanssa yhdessä, kertoo soolokitaristi Levelä.

PUHTOVESI ILMALAIVA
Jos rock-elämäntapa = henkilökohtaista nuorisotyötä, niin mitä on Tilt musiikillisesti?
- Rumba luonnehti demoamme synkkisrokiksi ja Soundissa sitä sanottiin vanhaksi heviksi. Suurin osa biiseistä on mun säveltämiä. Kuuntelen paljon vanhempaa tavaraa Zeppeliiniä ja CCR:ää (Creedence Clearwater Revival), mutta joukossa on näitä uusiakin hevimetal nimiä, joita muu bändi keilailee. Tilt on vähän rokkenrollia muttei sinnepäinkään, kertoo Pepe.

Tilt ammentaa myös sanoituksensa hyväksi koetusta heavy & attitude & kapina- kategoriasta. Pepe kertoo vastustavansa kaupallisuuden lisäksi maailman rauhaa (?!?), huumeita, turhaa naimista, institutioituneita uskontoja. . .

HEAVY ON USKON ASIA
- Jokainen saa uskoa mihin haluaa. Mä uskon reinkarnaatioon. Mä voin olla seuraavassa elämässä vaikka sammakko.
- Sähän varmaan olet ollut edellisessä, kuittaa Pepe Jutan hippifilosofiat.
- Uskonto sinänsä ei ole paha asia, mutta se mitä uskonnon varjolla tehdään on. Uskonnoissa on ikävä ominaispiirre kahlita ja tukahduttaa ihmisiä. Uskontokuntien säännöt rajoittavat ihmisten elämää, myös ei-uskovien. Jumalaan uskominen on sinänsä oikei, perustelee Pepe ei - niinkään - tuoretta - hevirock-näkemystään Hyvän ja Pahan taistelusta.

TAVOITTEIDEN ETEEN
Perinteisen hauskanpidon lisäksi Tilt tekee hartiavoimin työtä soitannollisen tulevaisuutensa eteen. Keikkoja tehdään aina kun siihen on mahdollisuus ja vapaa-aika uhrataan bändin kollektiivisen tulevaisuuden varmistamiseksi.
- Haaveena olisi päästä Provinssiin heti kun opimme soittamaan, ehkä viiden vuoden kuluttua, huikkaa Pepe kiirehtiessään hieman pienemmän yleisön eteen Nuorisokeskuksella.

Yhtyeen Seinäjoen debyytti-keikka jätti avoimeksi kysymyksen onko yhtyeen musiikki hyvää vaiko huonoa, uutta vaiko vanhaa. Yritystä ei ainakaan puuttunut ja esiintyminen oli poikkeuksellisen hallittua rytkettä. Setin tiivistäminen (ei määrä vaan laatu) ja kitaroiden virittäminen saattaisi tehdä Provinssihaaveista totta lyhyemmässäkin ajassa.

Teksti: Latvis, Botnia Beat 5/1989


Kuva: Latvis


  • Pohjanmaarock 1990. Kuva: Latvis