Jukka "Frogley" Mänty-Sorvari

Musiikkiurani alkoi vuonna 1973 isäni tanssibändissä nimeltä Panama, jossa olin rumpalina. Asuimme silloin Tuurissa. Elikkäs olin 10-vuotias. Isäni antoi alkuopastuksen soittimeen. Muistelen ettei minulla ollut varsinaisia rumpaliesikuvia. Diggailin enemmänkin bändejä mm. Queen, Deep Purple, Sweet etc.

Rummut hankittiin Alavudelta Pertti Karin musiikki- ja lemmikkieläinkaupasta. Siellä oli papukaijat, marsut ja soittimet sulassa sovussa. Yläasteella meillä oli koulubileissä esiintyviä kokoonpanoja joissa oli mukana mm. tulevia Kolmas Nainen muusikoita. Tunnetuin tämmöinen kokoonpano oli Rasa, jossa oli jossain vaiheessa mukana Sakari Pesola (kitara), Raimo Valkama (basso), Pasi Kallioniemi (rummut), Kari Keisala (kitara) ja minä laulussa. Kallioniemen Pasi soitti myös isänsä bändissä. Treenailtiin meidän saunakammarissa. Yläasteen loputtua perhe muutti Kauhajoelle ja minä lähdin Laivaston soittokuntaan Turkuun.

80-luvun alkupuolella meillä oli Kauhajoella monia kokoonpanoja. Runko oli yleensä Tuovisen Pasi ja minä, myöhemmin Jukka Riitaluoma. Näistä bändeistä (mm. Kasa Piikkejä, Noidankehä, Niska väsyy, Sacred Cow (Jukan & Jukan heavykokoonpano) alkoi muotoutua Skädäm. Niin Kasa Piikkejä kuin Noidankehä tekivät demon Suikin Botniasound studiolla. Monesti näissä esi-Skädämien demoissa oli Latviksen sanoitusmapista napattuja tekstejä yms.Hän myös keksi Frogley lempinimeni.

Ekassa Skädämissä kokoonpano oli Jukka "Riitis" Riitaluoma (kitara), Pasi Tuovinen (kitara), Harri Heikkilä (rummut), Jukka Ojala (basso) ja minä laulussa. Myöhemmin rumpaliksi tuli veljeni Eepo. Skädäm teki useita demoja Aholan Kimmon AMS-studiolla Kauhavalla.

Osallistuttiin monenlaisiin kisoihin mitä siihen aikaan oli. Vuonna 1985 osallistuttiin Suosikin Rock-Kuningas kisaan. Se yllättäen voitettiin ja saatiin levytyssopimus CBS- yhtiölle. Tehtiin Mustat joutsenet levy ja muutama single ja keikkailtiin muutama vuosi ahkerasti.

Salosen Rene, Nevalan Nessu ja Huhtasen Pete olivat teknistä henkilökuntaa ja Aholan Kimmo lähes vakituinen miksaaja. Kimmon AMS-studiolla demottiin kappaleita usein. Lisäksi meillä oli oikein Fan Club.

Skädäm laitettiin jossain vaiheessa telakalle, josta se aika ajoin tekee yllätyshyökkäyksiä.

Urani jatkui Tampereella. Siellä liityin Yö-yhtyeeseen, jossa olin 1990-2002. Matkan varrella soitin myös Dave Lindholmin Canpaza Gypsys bändissä kahden levyn verran. Olin mukana myös Juice Leskisen viimeisessä bändikokoonpanossa. Tehtiin levy Kiveä ja sämpylää (Rock and Roll). Leskis huumoria. Jossain vaiheessa olin myös Dingossa.

Musajuttuni siirtyivät myöhemmin teatteripuolelle. Palatsiteatterissa olin Beatles-musikaalissa Ringo. Mukana olivat myös Otto Kanerva, Pauli Hanhiniemi ja Miro Honkanen. Queenissa olin Roger Taylor, Freddienä oli loistava Kimmo Blom.

Nykyään olen mm. Otto Kanervan Huk-teatterissa.Teen myös Skädämin kanssa uutta musiikkia ja keikkoja. Viimeaikoina duokeikat ovat työllistäneet eniten. Aiemmin tein niitä tyttäreni Laurellin kanssa ja nykyään Henkka Savolaisen kanssa. Henkka on bändikaverini Huk-teatterista.

Aika paljon on tullut tehtyä kun taaksepäin katsoo.


Kuvat: Latvis


Skädäm 1985: Harri "Eppu" Heikkilä, Jukka "Rockheart" Riitaluoma, Jukka "Örtsi" Ojala, Jukka "Frogley" Mänty-Sorvari ja Pasi "Ensio" Tuovinen. Kuva: Risto Nevala