Luca / Luka

Kari Haapala (laulu, kitara), Jyri Ojaluoma (basso), Hannu Saarikoski (kitara), Vesa Saarikoski (rummut)

Yhtye oli alkujaan nimellä Luca

...odotamme tarinaa

Arkistoartikkeli, Provinssirock-lehti, 1994

Luka on jo pitkän matkan kulkenut pop-yhtye, jonka taival alkoi lähes viisi vuotta sitten Suosikin rock-kuninkuuden voitolla. Yhtyeen laulaja-biisintekijä Kari Haapala luonnehtii yhtyeen musiikkia suomalaiseksi folk-popiksi. Kari Haapalan lisäksi yhtyeessä soittavat Hannu Saarikoski, Vesa Saarikoski sekä Jyri Ojaluoma, jotka vastaavat myös joistakin Lukan sävellyksistä.

Mistä moinen termi folkpop?
- Meillä on aika paljon sellaisia laulelmista sovitettuja pop-ralleja, jotka toimii hyvin myös mies ja kitara-pohjalta, kansanläheisiä tarinoita ja tunnelmia elämästä ja kaikesta mitä täällä nyt ylipäätään tapahtuu.

Mitä esikuvia Lukalla on?
- Me ollaan aina pyritty tekemään mahdollisimman rehellistä musiikkia, sellaista että se kuulostais meiltä ja meidän bändiltä. Mulla ei ole mitään erityisiä esikuvia, muut kuuntelee kaikkea... ei-suomalaisia bändejä. Mä arvostan suuresti Heikki Salon ja Dave Lindholmin tekstejä.

Rehellistä musiikkia?
- Rehellinen musiikki on sellasta, että sä teet sellaisia ratkaisuja, jotka susta itsestä tuntuu parhaimmilta ajattelematta mistään muusta näkökulmasta. Aikaisemmin meillä oli jotenkin kova kynnys tehdä biiseille jotain radikaaleja muutoksia. Se, että bändin lisäksi otettiin sekvensserit keikalle mukaan, oli meille sisäisesti aika suuri päätös. Kai siinä oli sellainen uskottavuuden pelko, kun radiosta kuulee niin paljon kasvotonta kone-poppia. Nykyään sitä tekee juttuja paljon vapaammin, se mikä toimii ja svengaa on hyvä.

Lukalta ilmestyi viime syksynä single Yö on aikaa/Käsissä ja jaloissa, joka oli useita viikkoja valtakunnan verkon soittolistalla. Syksyllä Lukalta tulee uusi single, jonka nimeä Kari ei vielä tiedä, tai ei ainakaan suostu sanomaan.
- Uuden singlen turvin yritetään uutta levyn julkaisemissaumaa. Levyä ei kannata julkaista, jos bändi ei ole valmis lähtemään keikoille. Levy olisi tullut jo, mutta mä kävin armeijassa kääntymässä, eikä sitä siksi julkaistu, kun me ei oltaisi pystytty keikkailemaan, selvittää Kari Haapala.

Lukan monikasvoiselle uralle mahtuu jo useampia singlejulkaisuja, mutta pitkä-soittolevy vielä uupuu. Yhtye on käynyt pariviikkoisella Venäjän kiertueella ja kierrellyt Suomen kuppiloita ja ’’pizzerioita” ristiin rastiin.

Koska levy tulee ja mitä muita tulevaisuuden suunnitelmia Lukalla on?
-Ensi kesänä meillä on tarkoitus tehdä jonkin verran keikkoja, uusia biisejä on työnalla sekä jotain studiosessioita on myös tulossa. Levyä tehdään, mutta julkaisuajankohta ei ole vielä selvillä.

(Pellavapää albumi ilmestyi 1996. toim.huom.)

Yhtyeen tuotanto Discogs-sivustolla


Kuva: Eija Koskela