Too Sophisticated

Juffe (rummut), Raise (kitara), Sativa Sunrise (laulu), Mike DeLight (kitara), Viki Rock (basso)

Raise Raiski muistelee:
Carpenter bändin hiipumisen jälkeen jatkoin rumpali Juffe Putkosen kanssa kahdestaan treenaamista. Siihen löytyi sitten pikkuhiljaa muita soittajia ympärille ja siitä syntyi Too Sophisticated vuonna 1993. Kun bändin kokoonpano saatiin valmiiksi, niin hyvin pian aloimme soittamaan keikkoja ympäri Suomea. Jälkikäteen olen ihmetellyt, että kuinka 90-luvun laman aikana niitä keikkoja riittikin. Parhaimmillaan keikkoja oli joka viikonloppu ja mikä nykypäivänä tuntuu erikoiselta, usein jopa viikolla. Kai ihmisillä oli silloin aikaa istua baareissa. Tosin eipä keikkapalkkiotkaan järin suuria olleet. Harvemmin kuitenkaan tappiolle keikoista jäätiin.Toki suuri osa keikoista oli Seinäjoella ja lähialueilla. Nykyään tuntuu oudolta ajatukselta, että vaikkapa joku alavutelainen baari ottaisi rockbändin keikalle. Edes ilmaiseksi.

Soittokeikoilla on kuljettu vaikka millä virityksillä. Pitkiäkin keikkamatkoja on tehty henkilöautolla peräkärry perässä. Joskus pakettiautolla tai minibussilla. Tampereella oli 90-luvulla Tullikamarilla jonkinlainen bändikisa. Sitä varten vuokrasimme täysmittaisen linja-auton ja otimme sen täyteen seinäjokelaisia faneja. Kilpailun tulos kun ratkastiin yleisöäänillä. Emme kuitenkaan voittaneet kisaa, mutta sijoituimme kylläkin toiseksi. Ja on soittokamoja roudattu lumikolallakin treenikämpältä keikkapaikalle. Esiintymispaikkana oleva baari kun oli muutaman sadan metrin päässä soittokämpästä. Studiossakin Too Sophisticated on muutamaan otteeseen vieraillut. Tosin harvakseltaan, kun ottaa huomioon bändin pitkän iän. Studioäänityksissä olemme yleensä suosineet paikallista studiota. Ja mikäpä suosiessa. Laadukkaita studioita ovat olleet Soundwall ja nykyään Sound Aces.

Too Sophisticatedin levyt eivät tietenkään mitään listakamaa koskaan ole olleet, mutta kyllä painokset (yleensä 500 kpl.) ovat myyneet loppuun. Tosin promoamiseen on toki osa levyistä mennyt. Bändinä Too Sophisticated on mitä suurimmassa määrin DIY-bändi. Bändillä ei ole koskaan ollut mitään taustavoimia. Kaikki on tehty itse. Rahallista tukea Too Sophisticated sai kaupungilta parin ensimmäisen demon tekoon ja Selmulta bändi sai myös jonkun apurahan studiotyöskentelyyn joskus aikoinaan.

Yleisesti ottaen 90-luku oli oikein hienoa aikaa soittaa rock-bändissä. On toki nykyäänkin, mutta vanhoja tässä oli tarkoitus muistella. Nuorena kollina sitä jaksoi rokata kunnolla, eikä millään ollut niin kauheasti väliä. Nykyään pistokeikka talvella Rovaniemelle ilman tietoakaan yöpymispaikasta ei niin hirveästi houkuttele, mutta nuorempana sekin oli ihan OK.

Too Sophisticatedilta löytyy videoita / musiikkia YouTubesta. Spotifyhyn ja muihin suoratoistopalveluihin olisi myös tarkoitus jotain bändin musiikkia.


Kuva: Martti Andersin