Kuudennusmiehet

Aluksi Kari Komsi (kitara, laulu) ja Jarkko Suo (kitara, laulu)
sitten ryhmään liittyvät Marko Latvala (rummut) ja Marko Anttila (rummut)

Kari Komsi muistelee:
Jossain vaiheessa muutimme Truba & Trudix duon nimen Kuudennusmiehiksi. Nimeä ehdotti Ari Heinola, hän oli nähnyt hautuumaalla rautaristin jossa oli lukenut Talonpoika ja Kuudennusmies. Kuudennusmies oli ollut kirkolle verokuudennuksien kerääjä ja kylän moraalin vartija. Nimi sopi meille.

Voitimme Spelirokin Lapualla, kun soitimme Niin kauan minä tramppaan biisin ja pääsimme voiton myötä esiintymään Kaustiselle!

Saimme tuosta tai jostakin muusta bändikisavoitosta studioaikaa KEMUn studiolle. Siellä Karri äänitti Outolintu / Syksy sinkun.

Teimme demoa ja huomasimme, että kyllä joku rytmi pitäisi biiseihin saada. Niinpä pyysimme Jarkon serkkua, vaasalaista Marko Latvalaa (Lenni Paarma) rytmikoristelijaksi. Olin käynyt Marokossa reissussa ja ostanut kamelin nahkaiset bongot. Niitä Marko sitte paasasi antaumuksella.

Pian huomattiin, että rytmikoristelu ansaitsisi kyllä alakertaa taaksensa. Markon ehdotti kaveriaan, toista vaasalaista eli Marko Anttilaa (Antero Naali). Näin lopullinen Kuudennusmiehet eli Kuupparit orkesteri oli syntynyt! Vuosi oli 1989-90.

Teuvan nuorisoseuralla oli kellari jota kutsuttiin kömmeliksi ja siellä harjoiteltiin.

Kuuppareilla soitimmekin 8-9 vuotta. Teimme monia sinkkuja ja albumin. 1993 pääsimme mukaan YLEn Radiomafian Captain Demo kokoelmalevylle, jolla oli mukana myös mm. Ville Valon ja Joel Melasniemen Donits-Osmo Experience bändi. Tuolle kokoelmalle teimme Yleisradion Studio ykkösessä Elina ja Nina Hagen kappaleet.

1997 ilmestyneen Huumetta albumin Hyvään oloon biisi pääsi Radiomafian soittoon. Saimme albumiin Esekin tukea ja laitoimme tukirahat viimeisen sinkun Hysteriaa/Piikki lihassa tekemiseen ja tuotantoon 1998. Saimme Mats Huldén tuottamaan ja Måns Groundstroemin äänittämään. Tuolloin opimme musiikista ja tekemisestä enemmän kuin koskaan. Rahat ei menneet turhaan!

Sinkku ei kuitenkaan menestynyt ja kahdeksanvuoden yrittämisen jälkeen alkoi tuntua ettei tämä ole enää mukavaa. Olimme voittaneet Rock-SM karsinnat, mutta olimme ainut bändi joka ei päässyt loppukilpailuun. Tuona vuonna Pekka ja Susi voitti. Silloin vitutti armottomasti. Keikkoja oli tehty ympäri Suomea mm. Provinssirockissa, Tammerfesteillä, Down by laiturissa, klubeilla ja baareissa. Olimme mielestämme valmis bändi, mutta kukaan ammattilaislevy-yhtiö tai manageri ei ollut meistä kiinnostunut.

Eteenpäin pääsemättömyys meitä vitutti, ei orkesterin jäsenet. Vuonna 1998-99 tehtiin Teuvan elävän musiikin yhdistyksen Teemu ry:n kanssa Rautasamettia levy. Siihen haettiin avustusta Leaderista ja saimmekin kunnollisten studiolaitteiden hankkimiseen rahaa. Lopullinen Gömmel äänittämö syntyi. Teimme Rautasamettia levylle ja Rytmi-Instituutin Promo2000 kokelmalevylle Mallu G nimellä pari biisiä.

Silloin otimme taiteilijanimet käyttöön. Ajattelimme, että olemme niin kauan yrittäneet päästä levy-yhtiöön että ne eivät edes kuuntele musiikkiamme. Jos keksimme uudet nimet, meitä ei tunnisteta. Mallu G:ssä soittivat siis Lauri Tähkä, Simo Ralli, Lenni Paarma ja Antero Naali. Ei ajateltu, että nämä nimet jäisivät elämään.

Olimme Kuudennusmiehinä tehneet Teuvan Speleihin spesiaali ohjelman vuonna 1995. Soitimme etelä-pohjalaisia kansalauluja rokiksi sovitettuna ja soitimme tanssimusiikkia parodioiden, vähän kuin Kullervo Kivi & Gehenna. Vierailijana oli Teemu ry:n toiminnasta tutuksi tullut ja Huumetta levyllä pariin biisiin viulua soittanut Johanna Koivu ja Manic Toysin Juha Äystö. Keikka oli suksee ja siitä jäi hyvä mieli.

Kun Kuupparien taru loppui ja Mallu G oli vain projekti, tuli minulla ja Jarkolla mieleen, että tuota kansanlaulurokkihommaa voisi tehdä enemmänkin. Asia kypsyi ja yhtenä lauantai päivänä soitimme kaikki soittimet kahdestaan Harri Salmelan äänittäessä Martin Lunnin Jukka nimisen kappaleen. Olimme niin euforiassa, että kuvasimme siihen videonkin samana päivänä. Harrilla oli videokamera. Minä kuvasin, tyttöystävät kuskasivat ja Lauri ja Harri näytteli. Oli tunne että nyt olimme uuden äärellä! Lauri Tähkä & Elonkerjuu oli syntymässä.

Outolintu singlen promokuva. Kuva: Tiina Rantakoski


Club 25, Vaasa. Kuva Harri Salmela


Kuudennusmiehet @ Nummirock '93. Kuva: Tiina Rantakoski