WELMU

Arkistoartikkeli Botnia Beat 1/1988

Vireä elävän musiikin yhdistys
WELMU VAASASTA

Vaasan elävän musiikin yhdistys (Welmu r.y) on perustamisestaan (-79) lähtien havitellut omia tiloja, jossa yhdistys voisi toimia täysipainoisesti. Vaasan kaupungin nuorisolautakunta antoi Welmun käyttöön kesällä -83 Vaasan keskustassa sijaitsevan vanhan puutalon. Tila oli n. 400 m2 suuri. Tilassa oli pieni esiintymissali ja kaksi kappaletta bändien harjoitustiloja. Tila oli liian pieni eivätkä harjoitusvuorot riittäneet tilan n. 40 käyttäjälle. Paloturvallisuussyistä talolle tuli lämmityskielto keväällä -85. Lisäksi tuli ilmoitus talon purkamisesta vuoden 1985 aikana. Niinpä Welmu ja nuorisolautakunta aloittivat kuumeisesti hakea tiloja Welmulle.

Kevään -85 aikana Welmu keräsi kansalaisadresseja ja neuvotteli lukuisia kertoja kaupungin päättävien tahojen kanssa tilaongelmasta. Samaan aikaan havaittiin vanhan puusepänverstaan olevan tyhjillään. Tilasta tehtiin kaupunginisille konkreettiset käyttöehdotukset. Neuvotteluissa kävi niin onnellisesti, että kaupungin päättävät tahot ymmärsivät tilojen tarpeellisuuden.

Syksyllä -85 päästiin rakentamaan tiloja. Talon käyttäjät ovat pääpiirteittäin saaneet suunnitella ja osittain rakentaa tilaa omien mieltymystensä mukaan. Talon juoksevia asioita hoitaa Talonmies(nainen)/iltaohjaaja. Talossa on yksi puolipäiväinen kaupungin palkkaama siivooja. Lisäksi talossa toimii kymmenhenkinen ’’remonttiryhmä”. Heidät on palkattu kaupungin työllistämisvaroin. Heidän tehtävänään ovat erilaiset nuorisotilojen korjaustyöt, ’’roudauspalvelu” ja polkupyörien korjauspajan pyörittäminen.

Viime vuonna welmuiltua Vaasan elävän musiikin yhdistyksen toiminta oli vuonna 1987 selvästi jakautunut kahtia. Vanhan päätoiminnan, konserttien järjestämisen rinnalle tuli tärkeäksi toimintamuodoksi talomme, Rock-Werstaan, suunnittelu ja kehittäminen. Taloon tehtiin vuonna -87 remontteja ja muutoksia, joiden tuloksena talossa on nyt silkkipaino, pimiö, demo-studio, kahvila, sekä 17 harjoitustilaa, joissa vuoden -87 lopulla harjoitteli yhteensä 21 orkesteria.

Muita toimialoja on Welmulla ollut tuttuun tapaan mm. jalkapallossa, oma joukkue Vaasan Pallopiirin 6. divisioonassa. Lisäksi järjestettiin keväällä -87 yhteydessä läänin muiden elävän musiikin yhdistysten sekä nuorisolautakuntien kanssa Vaasan läänin bändikatselmus, yhteensä kymmenen konserttia (joista kaksi Vaasassa), joissa katsastettiin yhteensä yli 100 nuoriso-orkesteria. Vaasan läänin toimintalehti ’’Botnia Beat”, on myös osoitus hedelmällisestä yhteistyöstä.

Kaupungin (kulttuuri- ja nuorisolautakuntien) kanssa yhteistyö on kasvanut ja tiivistynyt. Welmu on suoranaisessa yhteistyössä kaupungin kanssa järjestänyt Piirpauken konsertin (yhteydessä Vaasan kesätapahtumaan), neljä Sunday-Rock konserttia, sekä syksyllä Fun-rocktour -87 konsertin. Yhteistyön tiivistyminen on suureksi iloksemme huomattu myös siitä, että kaupungin taholta ollaan käyty tutustumassa taloomme, täällä on vieraillut niin kaupungin omat kulttuuri- ja nuorisotyöntekijät kuin vierailijoita muista kaupungeista, jopa Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä asti. Toinen asia joka kuvaa luottamuksen kasvua edelleen on se, että yhä useampiin kaupungin järjestämiin nuorison rock-tapahtumiin kysytään neuvoja ja orkestereita Welmulta. Bändivaihto Suomi-Ruotsi on toiminut myös vuonna 1987. Talostamme on kaksi bändiä käynyt Ruotsissa, toinen Uumajassa, ja toinen Sundsvallissa, ja Uumajalaisia bändejä on täällä käynyt kolme, yksi esiintyi yhdessä Sunday-Rock konsertissa, ja kaksi Ristinummen Ristikassa. Welmu on toiminut yhdyslinkkinä näissä konserteissa, sekä järjestänyt äänentoiston, kuljetukset ym. nuorisolautakunnan ollessa pääjärjestäjä. Syksy 1987 jäi kuitenkin suunniteltua vaisummaksi. Syyskauden suunnitelluista noin 14:stä konserteista jäivät klubikonsertit melkein kokonaan pois. Niitä oli suunniteltu pidettäväksi kuusi kertaa syksyn mittaan, mutta ainoastaan kaksi niistä toteutui. Syynä tähän oli tilanpuutteen lisäksi rahanpuute, syksyä varten varattu osa vuoden yleisavustuksesta meni näet peittämään 30. 5. pidetyn konsertin tappiot, jotka olivat huimaavat mahtavasta mainoskampanjasta huolimatta. Nuorisokonsertteja pystyttiin kuitenkin järjestämään seitsemän kappaletta tila ja raha-puutteesta huolimatta. Vuoden lopulla saatiin kuitenkin uusi klubipaikka, ja näin ollen kuljemme vuoteen 1988 uudella innolla.

Jatketaan welmuilua yhdessä Elävän musiikin yhdistysten päätarkoituksenahan on tuoda elävää musiikkia laajalle yleisölle, ja se tuleekin olemaan Welmun päämäärä vuonna -88. Ikävä kyllä klubi-illat tulevat hallitsemaan toimintaamme konserttien jäädessä vähemmälle. Tämä johtuu lähinnä konserttitilojen puutteesta, sekä huonosta kannattavuudesta. Konsertteja tullaan kuitenkin järjestämään vuoden aikana ainakin 8 - 10 kappaletta, ja klubi-iltoja 20 - 25 kappaletta.

Toisena päätehtävänä meillä tulee olemaan talomme kehittäminen entistä enemmän, varsinkin studion kohdalla. Hankitaan asianmukaiset äänityslaitteet, ja koulutetaan Welmulle 2-3 omaa studioteknikkoa. Tällä hetkellä tyhjillään seisova pimiö varustetaan myös tarvittavilla laitteilla. Talon ulkopuolinen ympäristökin tulee tänä vuonna kunnostuksen kohteeksi. Pihaa suunnitellaan, ja yhteydessä Vaasan Kesätapahtumaan toteutetaan suunnitelmat.

Yhteistyötä Vaasan kaupungin kanssa jatketaan, ja idea Welmun toimimisesta kaupungin omana ’’ohjelmatoimistona” kehitetään ja pannaan käytäntöön. Suoranaisina yhteistyöprojekteina voidaan pitää Vaasan Kesä -tapahtuman aikana pidettävät konsertit; yksi Hietasaaressa, yksi klubi-ilta, ja ulkokonsertit Rock-Werstaan pihalla joka päivä festivaaliviikon aikana, kesän aikana pidettävät 4— 5 Sunday-Rock-tapahtumaa, sekä konsertit syksyn Vaasapäivien yhteydessä. Lisäksi Welmu hoitaa Nuorten taidetapahtuman rock-osaston kilpailun käytännölliset seikat ja tuomariston.

Radio Vaasassa jatkuu pian kaksi vuotta täyttävä Welmun oma ohjelma ’’Kovan tuulen varoitus” myös tänä vuonna joka maanantai kello 15 - 16. Urheilutoimintakin jatkuu tuttuun tapaan jalkapallon muodossa, Welmun 6. divisioonan joukkueeseen on tänä vuonna tulossa nuorta uutta verta mukaan.

Lisäksi vuoden 1988 aikana järjestetään kaksi hyväntekeväisyystapahtumaa, toinen niistä Nuorten Lions-clubin kanssa yhteistyössä huumevastaisena konserttina, ja toinen talomme bändien voimalla Punaisen Ristin hyväksi.

Kesällä 1988 järjestetään jo perinteiseksi muodostunut matka Tanskan Roskilde-festivaaliin yhteistyössä Vaasan läänin muiden elävän musiikin yhdistysten kanssa. Kesän aikana järjestetään myös 7 - 10 päivän musiikkileiri saaristossa, vetäjinä siihen tulee suomalaisen kevyen musiikin huippuja.

Syksyn projektina on Welmulla oman lehden tekeminen. Lehden tarkoitus on esitellä Welmua, sen historia ja toimintamuotoja, Welmun taloa, ja talossa harjoitelevia bändejä. Lehti tulee samalla olemaan mainoskanava Welmun 10-vuotisjuhlaa varten, joka ajoittuu syksyyn 1989.

Teksti & Kuvat: Tina-Maria Bäckman, Vesa Joutsen, Botnia Beat 1/1988


Arkistoartikkeli Botnia Beat 2/1989

Rock-kirkko Frelsis
WELMULLE OMA KLUBI!

Kavahtakaa vanhoilliset ja ennakkoluuloiset - Vaasankin veri vapisee. Tässä tulee rock-kirkko Frelsis.

Ympäri laajan, mutta sitäkin suuremman kotomaan levinnyt idea vanhojen leffateattereiden saneeraamisesta rock-klubikäyttöön on pian vanhanaikaista. Kuka voisi enää moisesta innostua, sillä pian saa Vaasassakin rokata (ja dokata?) entisessä pelastusarmeijan kirkossa. Lakeuden Amsterdam?

Kaupunki lahjoitti Frelsiksen Welmun käyttöön ’’ikäänkuin” sopivasti 10-vuotisjuhlan kynnyksellä. Muitakin hakijoita oli kymmenkunta, osa uskonnollisia tahoja. Onko WELMU nyt virallisesti tunnustettu? Kuinka korkealla elävän musiikin ja omaehtoisen nuorisokulttuurin arvostus kaupungin kerman keskuudessa on?
Kymmenen vuoden puurtaminen ei ole mennyt hukkaan. Vai ovatko päättäjät vihdoin huomanneet että on sekä tuloksekkaampaa että taloudellisempaa tukea aktiivista ja kehittyvää vapaaehtoista toimintaa, kuin rakentaa hienoja, kalliita ja - ikävä kyllä - monesti puolityhjiksi jääviä biljardinpeluu-video-nuorisotiloja?

Dominus vobiscum
Lahjoitustilat ovat todella korjauksen tarpeessa, mutta Tina-Marina Bäckman, WELMU:n toiminnanjohtaja, on innossaan: ’’Puitteet ovat ainutlaatuiset. Teidän täytyy tulla itse katsomaan sitä, sitten ymmärrätte”. Me kävimme ja nyt ymmärrämme. Kirkko on korkea ja vaalea, sellainen lapsuuden kirkko. Tunkkaista pröystäilyä ei ole. Kauneimmat ja aidoimmat koristeet ovat korkeat ja kapeat päätyikkunat, joista valo lankeaa juuri niin kuin pitääkin; armon valo, rakkauden valo, toivon valo, tulevaisuuden valo - I can see the light, sanoisi Jake Blues.

Onnea omin käsin
Korjaussuunnitelmat ovat vielä suurimmaksi osaksi avoimet - lautakunnan päätös asiasta saatiin vasta pari viikkoa sitten. Saneeraustöihin käy joukko valtion työllistämisvaroin palkattuja nuoria.
- Valtiolta saadaan pikkasen myös lankku- ja maalirahaa, toteaa tyytyväinen Tina-Marina.
Tilojen väreiksi hän kaavailee mustaa ja tummaa lilaa. Lehtereiden kaiteet on myös korotettava klubikorkeiksi. Nyt ne ulottuvat potentiaalista klubivieraaksi tulevaa koripalloilijaa tai muuten vaan venähtänyttä ehkä polven korkeudelle. Hyvä bändi, hyvää olutta, hyvä pore ja... Tina-Marina ei edes halua viedä ajatusleikkiä pidemmälle.
- Näihin vois ehkä laittaa tällaiset luiskat, aviopuoliso Max näyttää kädellään.

Lehtereiden lattia nitisee ja notkuu. Rakennustarkastaja ei ole vielä käynyt arvioimassa paljonko kuormitusta ne kestävät. Ylhäältä näkee hyvin. Etsin jo mielessäni ’’sen parhaan pöydän” paikkaa. Ylhäältä on varmaan mukava tuijotella alapuolella istuvaa väkijoukkoa. Ja entäs sitten silmäpeli lehteriltä toiselle... Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Kalliita vesi- ja viemäröintitöitä ei vanhaan rakennukseen tehdä. Vessat ja keittiö saadaan tehdä seinän taakse, naapuritaloon. Aluksi kaavaillaan keskiolutoikeuksien hakemista, myöhemmin nähdään onko resursseja hakea B-oikeuksia. Mutta alaikäisiä ei tulla unohtamaan. Paikan ikäraja tulee olemaan keskioluettomissa tilaisuuksissa 16 vuotta.
- Se ei sitten ole silleen, että ’’nuortenilloissa” soittaisivat vaan paikalliset bändit. Me tehdään ehkä niin, että ensin on klubi, jossa ei ole tarjoilua ja myöhemmin illalla on toinen. Sitä ei nyt vielä ole päätetty, Tina-Marina kertoo.

Bristol toimii
Welmun nykyinen yhteistyö ravintola Bristolin kanssa ei tule loppumaan. Sunnuntain klubi-illat pyörivät hyvin ja yhteistyö omistajan ja henkilökunnan kanssa sujuu loistavasti.
- Täällä Bristolissa soittavat vähän akustisemmat, ympäristöystävällisemmät bändit, Tina-Marina ja Hasse Nyberg, paikan omistaja kaavailevat.
- Voishan sitä luulla, että on hienoa mennä sanomaan, että ’’kun Havana Blacks soitti meillä, niin lamppujen kuvut tippuivat... mutta ei”, Hasse pyörittää päätään. Hän haluaa olla Bristoliin saapuville taiteilijoille hyvä isäntä. Pienillä asioilla, kuten hyvällä ruoalla voi vaikuttaa bändin fiilikseen.
- Melrosen kaverit olivat aivan hulluna, kun saivat tippaleipiä ja simaa. Ja soittivat täällä hyvin pitkään ja hartaasti, Hasse naureskelee.
Remumeininki ja metelibändit siirtyvät Frelsikseen. Ja siellä sitten saa tanssia missä haluaa, vaikka katossa, Bäckmanit lupaavat.
Alustavien kaavailujen mukaan avajaispirskeitä vietettäisiin ensi syksynä kymmenvuotisjuhlan kynnyksellä.

Teksti: Katja "The Spotlight K" Tuominen