Kauneus & Terveys

MkI (1983)
Petri "Nikkari" Nikupaavo (rummut), Matti "Masa" Saine (laulu), Jyrki "Hemppa" Heinonen (kitara), Kimmo Harju (basso)

MkII (1987)
Jukka Melametsä (kitara), Masa Saine (laulu), Petri Nikupaavo (rummut), Kimmo Oikarinen (basso)

MkIII (2010)
Jyrki Heinonen (kitara), Masa Saine (laulu), Petri Nikupaavo (rummut), Tommi Salo (basso)

Matti Saine muistelee:
Kauneus & Terveys perustettiin keväällä 1983 Kokkolassa suurelta osin vuoden 1982 hardcore punk -aallon inspiroimana. Tosin bändin jäsenet diggailivat tietenkin myös vanhempaa punkia, kuten esimerkiksi Sex Pistolsia ja Ramonesia.

Ensimmäinen kokoonpano oli Hemppa (Jyrki Heinonen) – kitara, Kimmo (Harju) basso, Nikkari (Petri Nikupaavo) – rummut ja Masa (Matti Saine) huuto. Jannut olivat 14 – 17 -vuotiaita. Aiempaa soittokokemusta ei ollut. Marko "Jurko" Teräntö kokosi bändin ja keksi nimen, mutta ei liittynyt vielä alussa jäseneksi vaan toimi jonkinlaisena mentorina. Vaikka elettiin jo vuotta 1983, Kauneus & Terveys oli tiettävästi kaupungin ensimmäinen punk-bändi, ellei samoihin aikoihin aloitellut ja nopeasti hajonnut Bollocks ehtinyt edelle. Treenikämppä oli aluksi Masan kotitalon piharakennus. Naapurisopu oli kovalla koetuksella, ja lähtöhän siitä pihakämpästä ennenpitkää tuli, ensin Nikkarin autotalliin ja myöhemmin Kokkolan kaupungin vuokraamiin treenitiloihin.

Pari vuotta meni lähinnä treenatessa ja rujoja kasettiäänityksiä (esim. Belse Bop -julkaisu) värkkäillen. Kokoonpano eli. Edellämainittu Jurko liittyi mukaan basistiksi ja Kimmo siirtyi toiseksi kitaristiksi. Sitten Hemppa jätti väliaikaisesti ryhmän, ja jatkettiin yhdellä skitalla. Jurko kyllästyi joskus vuoden 1984 aikana punkiin, antoi pois levynsä (minä sain muunmuassa Iggy & The Stoogesin Raw Powerin) ja erosi bändistä. Muistan Jurkon tunnustaneen: "K&T ällöttää mua".

Vuoden lopulla palattiin alkuperäiseen kokoonpanoon, ja Hemppa toi eräisiin treeneihin K&T:n kolme ehkä tärkeintä biisiä: Farssi, Dallas ja Inhaa mätää. Ajan tavan mukaan läheteltiin treenikämppänauhoja kasettijulkaisuille ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Vuoden 1985 aikana Hemppa jättäytyi taas pois kuvioista palaten niihin seuraavan kerran vasta vuonna 2010!

Vallatut talot tutuiksi
Kesällä 1985 löytyi Soundin Bändit-palstalta basistiksi Tomppa (Tommi Salo). Seuraavaksi jäi bändistä pois Kimmo, jonka tilalle skeban varteen löytyi Tompan kaveri Mela (Jukka Melametsä). Muodostunut kokoonpano oli bändin uran aktiivisin. Vuonna 1986 Kauneus & Terveys julkaisi ekat levynsä, EP:t S/T ja Kasvi. Myös tähän mennessä hyvin vaatimaton keikkailutahti kiihtyi oikein kunnolla. Keikkoja alkoi olla ympäri Suomea sekalaisissa punk-kekkereissä. Kotikaupungissa tärkeä keikkapaikka oli legendaarinen Letku Kokkolan Vanhassa kaupungissa.

Pop-lauluja(?)
Vuoden 1987 tietämillä alkoi kundien musiikkimaku muuttua, hardcore-paahto ei tuntunut enää kovin inspiroivalta, ja levylautasilla alkoi pyöriä Hüsker Düta, Hard-Onsia ja sen sellaista. Vanha suosikki Ramones piti toki edelleen pintansa. Kuuntelutottumukset alkoivat kuulua myös omassa musassa, ja vuonna 1988 ilmestynyt Pop Songs -puoli-LP (toinen puoli oli kaivertamaton) oli selkeä irtiotto hardcoresta. Levyn äänitysten aikoihin tuli jälleen muutos kokoonpanoon Tompan jäädessä pois. Tilalle bassoon tuli Kimmo (Oikarinen). Pop Songsin ilmestyminen ei kuitenkaan aktivoinut bändiä. Päinvastoin, sen toiminta lakkasi kokonaan vuoden 1988 aikana.

Inhaa Mätää
Vuonna 1995 tapahtui K&T-leirissä lyhyt aktivoituminen, jonka aikana soitettiin pari keikkaa ja tehtiin levy, Inhaa mätää EP, joka sisälsi vanhoja biisejä uudelleen soitettuina ja vähän sovitettuinakin. Mukana oli jopa jazz-sävyjä ("Rajattomuuden raamit"). Vuoden 1995 kokoonpano oli sama kuin Pop Songsin aikainen.

Puhtaus & Hygienia
Seurasi jälleen hiljaiseloa, aina vuoteen 2010, jolloin Hempalta tuli täysin puskista tieto, että HC punk -biisejä oli alkanut taas pukata. Vanha jengi kokoontui treenikämpälle Helsinkiin, jossa kolme neljästä bändinjäsenestä nyttemmin asusti. Kokoonpano oli tällä kertaa lähes alkuperäinen: Hemppa, Nikkari, Masa ja vuonna 1985 mukaan tullut Tomppa.

Toukokuussa 2011 K&T päätyi pitkästä aikaa studioon ja äänitti 10 biisiä, jotka päätyivät levyille Puhtaus & Hygienia EP ja Paikallinen legenda CD. Soitto oli sessiolla tiukkaa, mutta miksaus ruman kuuloisine kompressointeineen jätti toivomisen varaa.

Viimeisimmän keikkansa Kauneus & Terveys soitti muutama vuosi sitten Ykspihlajan työväentalolla.

K&T:n jäseniä on vuosien varrella nähty mm. seuraavissa bändeissä: The Refreshments, The Cream Crackers, The Brats, Paha Maa, Pelle Miljoona United, Kohtalon Käsine, King James & The Idiots, Phantom 409, The Wellingtones ja Sons of Cobra.