KÖRMY

KÖRMY eli Kortesjärven seudun rockmusiikin ystävät perustettiin 1986 samoista syistä, kuten muutkin Elmut siihen aikaan. Tarjoamaan keikkoja paikallisille bändeille ja torjumaan muutenkin yleistä tylsyyttä. Aktiivinen toiminta ajottui vuosille 1986 – 1996 väliselle ajanjaksolle. Puheenjohtajana toimi aluksi Matti”Watti Matti” Niemi ja loppuajan Olli Turja. Klubi-ilta tapahtumapaikkana toimi aina Ravintola Etappi.

Olli Turja muistelee:
KÖRMY:n toiminta koostui neljästä osa-alueesta: Rock-klubi-illat, KÖRMY kahvila, KÖRMYROCK ulkoilma konsertit ja KÖRMY jalkapallo joukkue

Rock klubi-illat
Koska väestöpohja Kortesjärvellä oli ja on alle 3000 ihmistä ja asiasta kiinnostuneet olivat pääasiassa ympäri Suomea opiskelemassa ja töissä, piti ajankohdat illoille harkita tarkkaan, että porukkaa oli hyvin paikalla. Illat toimivat samalla hyvinä kohtaamispaikkoina ihmisille, joita muuten ei olisi tullut tavattua näin usein ja samalla näki hyviä bändejä.

Vuosien mittaan tilaisuuksissa esiintyivät seuraavat orkesterit: Kolera, Kumikameli, Maaseudun Tulevaisuus, Zarab, Taxi, Fly & Co, Filthy Asses, Stake, Truba & Durix, Walter`s Walk, Street, Tres Amigos, Phoenix, Yhden Joukon Yhtye (Jouko Mäki-lohiluoma), Uristopaz, Hiljainen Linja, Sancho Panza, Moneypulators, Pontiac Pilatus, J. Ala-Kuha Bluesband, Jorma Koski & Jatsisatsi, Big Jim`s Beer Belly, WC-tornado, Savusauna, KÖRMY-kuoro.

Osa bändeistä esiintyi useampaan otteeseen kuten Tres Amigos ja Street. Varsinkin pikkujouluissa ja pääsiäskekkereissä oli tupa poikkeuksetta täynnä. Pääsiäisenä KÖRMY järjesti alkuillasta kokoperheen pääsiäskokko tapahtuman makkara myynnin kera ja sen päälle rokattiin ravintola Etapissa.

Näistä klubi-illan tapahtumista voisi kirjoittaa vaikka pienen kirjan, hauskaa oli.
Kumikameli oli keikalla ehkä joskus -89 ja oli aivan loistava. Pahoittelin pojille, että lehti-ilmoitus oli mennyt pieleen, sillä heitä mainostettiin nimellä Cumukameli. ”Ei se mitään, oltiin Mikkelissä keikalla ja siellä mainoksessa luki Kumikaapeli”.

Samalla keikalla eräs paikallinen isäntä oli jo hieman tiloissa ja huuteli bändille ”Eihän tuota kuuntele pirukaan”. Ammattitaitoinen portieeri ohjasi kyseisen asiakkaan ulkotiloihin ja samanaikaisesti Kumikameli esitti a cappella tyylillä biisin Painu pois Jack!

Eräänä kertana Taxi joutui peruuttamaan keikkansa aivan viimehetkillä ja allekirjoittaneelle tuli pikkasen kiirus hommata korvaavia bändejä tilalle. Filthy Asses Lappajärveltä sain tulemaan, mutta toisen bändin nappasin summissa Botnia Beat lehdestä ja se oli Stake. Päädyin tähän, koska se kuulosti hyvältä nimeltä. Soitin Hapon Samulille, joka iloisena suostui keikkaan ja sanoi samalla ”Hienoa nyt meidän kitaristit käy ostamassa kaupasta sähkökitarat” Hyyyvä juttu totesin kauhunsekaisin tuntein!

No lopulta oli kyse kitaroiden päivityksestä. Stakelle myin vuosia myöhemmin pari keikkaa Seinäjoelle Botnia Inn ravintolaan ja SELMUn klubi-iltaan kantakrouviin Walter`s Walkin kera.

Yhden Joukon Yhtye (Jouko Mäki-Lohiluoma) oli myös varsin hauska tapaus. Jokkeri pyysi keikan aikana yleisöä laulamaan hänen säestäessä. Hänellä oli biisilistat sanoja myöden mukana. Björklöfin Micke kävi vetämässä komeasti Proud Maryn tukka hulmuten. Jouko kiitti esityksestä ja kehoitti Mickeä ystävällisesti käyttämään paikallisia parturipalveluita!

Eräässä pikkujoulussa nähtiin vuosikymmenen comeback Pontiac Pilatus kaikkine suurine hitteineen. Samalla kertaa oli myös tetteria tarjolla. Rienapojat esitti oman versionsa Tiernapojista.

Truba & Durix Teuvalta (Lauri Tähkä ja Simo Ralli) oli joskus -90 pääsiäisenä keikalla. Duo soitti akkareilla varsin verevää marginaalirockia, joka teki meikäläiseen vaikutuksen. Näin Simo Rallin Rytmikorjaamolla Hanoi Rocksin jäähyväiskiertueella ja hän muisti vielä sen keikan. Siihen mailmanaikaan ei saanut pääsiäisenä tanssia.

Jalkapallotoiminta
FC KÖRMY Kickels otti osaa kolmeen futisturnaukseen. KÖRMY Cup 1, IMU Cup, KÖRMY Cup 2 ja ystävyysottelu Lapualla vastassa ÄMYRI.

Ekassa Körmycupissa oli joukkueita neljä. Oikun Enkelit Ilmajoelta, ÄMYRI Lapualta, YRMY Ylivieskasta ja tietysti Kickelssit.
Oikun Enkelit ja KÖRMY Kickels pelasivat tiukan finaalimatsin, jonka Oikun Enkelit niukasti voitti. Muut sijoitukset ratkaistiin lopulta rangaistuspotku kilpailussa. Illalla päätösbileet Etapissa ja talo täynnä. Tehtiin hieman historiaa Etapissa, sillä loppuillasta talosta loppuivat keskioluet. Oikulle ojennettiin Sankelon Jannen väsäämä polkupyörän rengas, joka oli päällystetty vessapaperilla. Sen oli tarkoitus vastata Ranskan ympäriajossa voittajalle annettavaa suurta laakeriseppelettä. Oikku oli hyvin otettu saamastaan palkinnosta. Bändikattaus: Fuzzbunnies, Mixed-Up Kids, Greenbeast, Superkokoonpano Ylivieskasta. Jos joku paikallaolija piti itseään vähän kovempana soittajana, karisi nämä luulot pois kun Ylivieskan poppoo pääsi lauteille. Todella hurjan taidokasta soitantaa. Kaiken kaikkiaan päivä oli urheilun ja musiikin suurta juhlaa.

IMU-Cup
Olisko ollu vuosi -90. Joukkueet olivat Oikun Enkelit, KÖRMY Kickels, ÄMYRI, Päntäneen vesurit ja Kasperin komiat.

Taas Kickelssit raivasivat tiensä finaaliin. Huomasimme, että Kasperin jätkillä oli värvättynä pikkasen kovemman luokan pelaajia, joten soitettiin myös finaaliin vahvistuksia tunnin varoajalla ja saatiinkin kolme vahvistusta mukaan. Muuten oltais hävitty melkein pesäpallolukemin .Finaali oli tiukka, jonka hävisimme 2 maalin erolla, mutta saappaat jalassa. Ilalla oli riehakkaat päätösbileet.

KÖRMY-Cup 2
Kisan joukkueet olivat KÖRMY Kickels, ÄMYRI ja YRMY. Oikun Enkeleitä odotettiin myös paikalle, mutta Oikku teki oharit. Tämän turnauksen Kickelssit voitti. Finaalissa vastaan tuli ÄMYRI. Illan päätösbileissä olivat seuraavat orkesterit: Street, Life on Agony, Stake ja joku Hard Rock bändi Lapualta.

Lapualla pelattiin ystävyysmatsi Ämyriä vastaan -91. Kangasluoman Vesa tuli meille surkuttelemaan, että heillä on miesvajaus. No me annettiin Lammin Vesa niille että olisi tasaporukat. Vesku sitten teki maalin meitä vastaan, joten omat koirat puri oikein kunnolla. Kaikesta huolimatta voitettiin se peli. Ilalla ravintola Kodittaressa bileet ja siellä soittivat Street, Tres Amigos (bändin toinen keikka ikinä), J&V&J ja Päämies

KÖRMYROCK
Eka tapahtuma järjestettiin kesällä -89 Kauhavan nuorisoseuran pihalla. Äänentoistosta vastasi Aholan Kimmo. Bändeinä olivat Trubaduuri Jouni Övermark, Shade, Savusauna, William Shakes The Spear, Greenbeast ja Taxi

Toinen KÖRMYROCK pidettiin Kortesjärvellä kesällä -91. Äänentoistosta vastasi Nimen Matti ja Vuolukan Eero ihka uusilla Turbo sound kalustolla. Lavana toimi Ylitalon Tapanin rekan perävaunu. Bändit olivat Walter`s Walk, Pisara, Nylli kick ass`s ja Street.

Pisaran keikan aikana lavan eteen tuli noin 20-henkinen itävaltalaisnuorista koostunut porukka jorailemaan suomipoppia. Pisaran kaverit oli hyvin otettuja moisesta kunniasta.

Kun Nylli ja kumppanit saapuivat tapahtuma-alueelle, totesi Streetin solisti Tapio Salo”Ristus, nyt tuli paikalle soittajan näköisiä miähiä”. Totta joka sana. Varsinkin itse Nylli näytti soittamisen mallia.

TRAKTORIROCK
Nämä kekkerit pidettiin talvella -89 Kortesjärven nuorisoseuralla. Tapahtuman tarkoitus oli järjestää alaikäisille rocktapahtuma. Tapahtuman nimen keksi Janne Sankelo. Koska kunnan elinkeinot nojautuivat vahvasti maatalouteen, niin nimi oli enemmän kuin sopiva. Illan bändit olivat Filthy Asses ja Mixed-Up Kids.

KÖRMY kahvila
Kahvila toimintaa pyöritettiin vuosina -89 ja -90 joka toinen perjantai nuorisotiloissa. Tarjottiin kahvia, teetä ja pullaa alueen nuorille. Soitatettiin hyvää rokkia stereoista jonka tahtiin nuoriso pelasi pingistä ja biljardia. Korven Jari piti myös kitarapiiriä, jolloin asiasta kiinnostuneet pääsivät tutustumaan kitaransoiton saloihin.

Körmyn toiminta alkoi hiipumaan joskus keväällä -96. Viimeisissä pääsiäisbileissä soitti Tres Amigos ja Street. Allekirjottaneelle alkoi tulla työelämän haasteita sen verran paljon, että toiminta päätettiin keskeyttää. Mutta kuten Sankelon Jannen kanssa äskettäin muisteltiin tapahtumia, hän totesi ”Körmyä ei ole milloinkaan lopetettu, se on vain tukevasti telakalla”.


Klubi-illassa Maaseudun Tulevaisuus. Kuva: Jukka Mäki


Klubi-illassa Taxi. Kuva: Jukka Mäki


Klubi-illassa Pontiac Pilatus. Kuva: Jukka Mäki


Klubi-illassa J. Ala-Kuha Bluesband. Kuva: Jukka Mäki


FC Körmy Kickels. Kuva: Jukka Mäki


Oikun Enkelit ja YRMY joukkueet. Kuva: Jukka Mäki


Palkinnonjako Oikulle. Kuva: Jukka Mäki