Jukka Viitasaari muistelee:

Soitoharrastus alkoi trumpetilla 10-vuotiaana vuonna 1972. Isä opetti alkeet ja sitten menin Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistoon Antti Vainion oppilaaksi.

Ensimmäisen kitarani sain 6.1.1975. Kitara oli puoliakustinen Höfner ja Moukari-yhtye perustettiin. Siinä soitti lisäksi pikkuveljeni Markku rumpuja ja serkkuni Timo Viitasaari bassoa. Soitimme myös Kuortaneen soittokunnassa.

Musiikillisia esikuvia olivat Albert Järvinen/Hurriganes & Royals, Jimmy Page/Led Zeppelin, Robert Fripp/King Crimson ja Frank Zappa.

Kitarassa oli aluksi itseopiskelua ja sitten 1978 Kuortaneen kansalaisopiston bändipiiriin, jossa opena oli legendaarinen Juhani Syrjälä Gabriel yhtyeestä.

Laitteistoa hankittiin Musiikki Järvenpäältä Seinäjoelta ja Alavuden Musiikki ja Askartelu (Pertti Kari) -liikkeestä.

Ensimmäiset kokoonpanot olivat 1970-luvun lopulla-1980-luvun puoleen väliin: Moukari (1975-81), Lakovilja (1977-1980), Plektra (1982-1984), Suukappale (1982-1984) ja Kuurtanes Big Band (1984- ). Sitten jyväskyläläistyin. Vuonna 1990 pääsin Hänen Leipäänsä.

Moukari harjoitteli ensin kotona Mäyryssä poikuuskammiossani, Lakovilja ja muut mainitut kokoonpanot Kuortaneen kirkonkylän ala-asteen luokissa kansalaisopiston ansiosta.

Moukarin ohjelmisto oli pitkälti omaa hardrockahtavaa materiaalia tekijöinä minä ja veljeni Markku. Lakovilja esitti lainamatskua mm. King Crimsonia ja jopa uutta aaltoa, mukana oli muutama oma progebiisi tekijöinä minä ja ykköskitaristi Timo Kukkola. Plektra esitti osittain omaa tuotantoa tekijöinä minä ja veljeni ja basistimme, seinäjokelainen Timo Marjomäki. Soitettiin myös Zappaa ja King Crimsonia ja Jean-Luc Pontya.

Koreografioita eikä lavashowta juurikaan ollut. Moukari ja Lakovilja hyödynsivät itse tekemääni autonvaloista koostettua "ortodoksista valosöytä" (Jaska Mäkysen termi) jossa oli jopa strobovalo. Muuten normaalia mohonoolua.

Esiintymistilaisuuksia oli Kuortaneen bändeillä koulun ilsut ja kansalaisopiston häppeningit kirkonkylän ala-asteella tai hiipuvalla Kuortaneen NS:llä. Kamat vietiin henkilöautoilla, Lakovilja saattoi hyödyntää Jaska Mäkysen bändin Transitia jota ajoi basistinsa Teuska Leppämäki. Plektra soitti Seinäjoen Kroopissa (KEMUn klubi) ja jopa Aulava-rockissa 1982. Soitin suoraan Alavuden Urheilijoiden Leo Oksaharjulle ja tarjosin bändiä. Oli just ollut Plektrasta juttu Viiskunnassa. Olimme miästä.

Ei oltu minkään ohjelmatoimiston listoilla. Keikkoja hoiti jokainen kynnellekykenevä. Julisteet tein itse ja kunta monisti tai minä itse Kuortaneen Kuva ja Kehyksessä.

Aikakauden bändikisoihin otettiin osaa. Lakovilja pärjäsi hyvin Pop-yhtyeiden SM-kisojen alkukarsinnan progesarjassa Vaasassa talvella 1980. Soitettiin Torajyvä (Jukka Viitasaari), Sirius (Timo Kukkola) ja Talvinen ajatus (Juhani Syrjälä). Kaikki instrumentaaleja. Suukappale osallistui moiseen 1983, Syyskuun jätkät marssivat setin alettua ulos salista...

Plektra teki Suikilla eli Botnia Soundissa omakustannesinglen Jääkukka/Perunateatteri vuonna 1983, sen teokset ovat mun ja veljeni Markku.

Plektra oli myös tuoreltaan samassa studiossa talvella 1982 ja äänitti kaksi biisiäni Käyrä korkealla ja Herää aamulla Pop-Jazz-opisto Pohjanmaalle -kasettille. Tilitimme nyhtyristi kasetin myyntitulot hankkeen vetäjälle Jussi Tammiselle. "Muut ryyppäs ne!", sauhusi Tamminen.

Mukavia muistoja alkuajoilta ovat Plektran klubikeikat Seinäjoen Kroopissa, muutamat onnistuneet ilsukeikat (Lakovilja/Moukari). Rokkiurani alku osui just tanssipaikkojen väkimäärän hiipumiseen ja uuden aallon nousuun. Ei mun juttuni. Sitten viellä 1977 alkanut lama.

Ilman Seinäjoen elmua (KEMU ry) olisi ollut synkkää maakunnallisesti. Kuortaneella kansalaisopisto ja sen ennakkoluuloton rehtori, legendaarinen Harri Vehiä yritti saada edes jotain aikaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on taas tullut soiteltua Kuurtaneella ja sen ympäristössä Hanen Leipänsä ja Botnia Big Bandin keikkojen myötä. Kaikki nuo poikuus- ja nuoruusvuosien bändit ovat tehneet reunion-keikkoja, Moukari jopa useita.


Moukari treenit poikuuskammiossa 1976

Lakovilja. Ilsuissa jytisöö 1979, kuvat: Ilkka Keisala

Plektra Aulava-Rockissa 1982. Kuva: Timo Hiironniemi

Suukappale