Impulse (1988-1993)

Lari Paski (kitara ja laulu), Mikko Salmela (basso), Passe Saari (kitara), Jukka Valli (rummut)

Lari Paski muistelee:
"Impulse oli Etelä-Pohjanmaan alueella vaikuttanut death/thrash metal bändi joka perustettiin Nurmossa vuonna 1990. Impulse teki viisi demonauhaa, ensimmäisen vuonna 1990 ja viimeisen vuonna 1995, jääden telakalle 90-luvun puolen välin jälkeen. Musiikillisesti Impulse oli brutaalilla death metallillaan alansa pienimuotoisia uranuurtajia, varsinkin Pohjanmaan alueella. Varsinkin toisella Merry Doomsday -demollaan, Impulse oli myös ensimmäisten bändien joukossa koko Suomessa, jotka yhdistivät deathmetallin örinälaulun, thrash-metal henkiset tiheästi vaihtuvat kitarrifit ja grindcoresta tunnetummaksi tulleen blastbeat-rumpukompin. Myöhemmin bändin musiikki muuttui progressiivisemmaksi sekä melodisemmaksi, ja loppuaikoina klassisemman hevin suuntaan.

Keikkoja Impulse soitti melko harvakseltaan, koska death metal oli vielä 90-luvun alussa varsin alakulttuurin hommaa suomalaisessa ja pohjalaisessa musiikki skenessä. Baarit tai tapahtumat, eivät örinäbändejä esiintyjksi kelpuuttaneet, joten Impulse järjesti muiden metallibändien tapaan itse keikkoja, kuten kahdesti Nurmossa, yläasteen juhlasalissa järjestetyt Speed Kills -metallitapahtumat, jotka keräsivät väkeä koko maakunnan alueelta ja kauempaakin. Impulse oli lisäksi aktiivinen erityisesti kansainvälisessä tape trading-skenessä. Bändille tarjottiin vuonna 1991 levytyssopimusta ranskalaiselta, tuolloin vastaperustetulta Osmose Productionilta, mutta julkaisuun asti ei neuvottelujen jälkeen kuitenkaan päädytty.

Impulsen perustivat lapsuudenystävät, laulaja-kitaristi Lari Paski ja basisti Mikko Salmela, jotka molemmat olivat soittaneet ennen Impulsea Misfortune speed/thrash metal bändissä sekä sitä aiemmin punk/hard core bändeissä. Misfortune hajosi, kun rumpali Rami ”Remmu” Mäkilaine liittyi alueen metallipioneeri Astarothin riveihin. Rumpali Jukka Valli liittyi Impulsen mukaan nurmolaisesta thrash metal yhtye Graveyard:sta ja bassoa Terrific-nimisesä metallibändissä soittanut Pasi ”Passe” Saari vaihtoi Impulsessa soitinta ja otti leadkitarointihommat hoitaakseen.

Vuonna 1993 Impulsen viidenneksi jäseneksi liittyi väliaikaisesti kosketinsoittaja Miikka Aintila, joka oli soittanut nurmolaisessa black metal pioneeri Black Dawnissa (nykyään True Black Dawn). Vuonna 1994 Impulsen musiikkityyli muuttui kevyempään suuntaan ja Paski siirtyi pelkästään lauluhommiin. Toiseksi kitaristiksi tuli seinäjokisissa Worthless ja Putred Mortuary bändeissä vaikuttanut Sami Jormanainen.

Alkuaikoina Impulsen musiikin sävelsi ja sanoitti Paski ja Salmela, bändi sovitti kaiken yhdessä ja myöhemmin musiikin teosta vastasi myös Saari ja mukaan liittynyt Jormanainen.

Impulse oli osa Nurmossa, radan varressa ja Nurmon paloaseman takana sijainnutta soittokämppä kollektiivia, johon kuului lisäksi aiemmin mainitut Astaroth, Misfortune, Graveyard, Black Dawn ja myöhemmin muun muassa punk-bändi The Odorants, Yell, Rutja sekä ”matemaattis-luonnontieteellistä metallia” esittänyt Derivation.

Nurmon soittokämpän omisti Nurmon kunta ja ennen metalli-invaasiota siellä piti kotiaan 80-luvun lopulla mm. Twilight gospel-bändi, Dragons’ Lair ja Freebird. Soittokämpän bändit esiintyivät vuokran sijasta kahdesti vuodessa Nurmon nuorisolautakunnan järjestämissä tapahtumissa.

Soittokämpällä järjestettiin jameja ja perustettiin uusia kokoonpanoja lähes viikottain sekä bändien jäsenet vaihtoivat bändejä ja soittimia keskenään useampaan kertaan. Välillä siellä jopa asuttiin. Myös Seinäjoella järjestetty Herrasmierock -tapahtuma sai alkunsa Nurmon soittokämpän aktiivien toimesta. Nurmon soittokämpältä lähtikin monta uuden sukupolven elävän musiikin aktiivia ja muusikkoa. Esimerkiksi Impulsessa soittanut Pasi Saari on myöhemmin tullut tunnetuksi valosuunnittelijana monelle suomalaiselle bändille, Sami Jormanainen toimii ääniteknikkona ja tuottajana.

...

Lari Paski oli vuosia aktiivinen Selmun toiminnassa ja puheenjohtana hallituskaudella 1997-1998.


Kuva: Asko Paski