Munakan Mittausasema

Tanjalotta Räikkä (laulu), Timo Vaaranmaa (kitara), Erkki Nikkola (kitara), Timo Saari (basso), Jarmo Hyytinen (rummut)

Erkki Nikkola muistelee:
Munakan Mittausasema syntyi Pakojänis kokoonpanon jälkeen keväällä 1984. Tässä soitin edelleen kitaraa ja lauloin jonkin verran, mutta sain toimia nyt enemmän rivimiehenä, koska laulusolistina oli karismaattinen ja näyttävä Tanjalotta Räikkä. Toisessa kitarassa oli Timo Vaaranmaa, bassossa Timo Saari ja rummuissa Jarmo Hyytinen. Esitimme säveltämiäni kappaleita, joissa omien sanoitusteni lisäksi tekstejä oli suomalaisilta runoilijoilta; esim. Mirjamin laulun teksti oli Eino Leinoa ja Noitanainen oli Aila Meriluotoa. Sävellysten ja sovitusten tyyli sijoittui ehkä jonnekin progen ja "taiderockin" välimaastoon.

MM:n keikat olivat vahvasti teatterinomaisia esityksiä, joissa nainen (laulaja) kertoi polveilevan tarinansa laulujen välityksellä. Miehet (soittajat) edustivat erilaisia historian arkkityyppisiä miehiä: luolamies, antiikin jumalhahmo, renessanssin mies ja nykymies. Koska laulaja oli ikään kuin esityksen polttopisteessä, hänellä oli oma tarinaa tukeva koreografiansa ja esiintymisasunsa; soittajilla asut olivat tarinan suhteen vain viitteellisiä ja liikehdintä selvästi rajatumpaa. Esiinnyimme mm. Provinssirockissa, ravintola Aapossa, Vaasan hotelli Waskiassa ja Tampereen yo-talolla. Osallistuimme Rockin SM-kisojen karsintoihin syksyllä 1984 ja myös loppukilpailuun Helsingin Kulttuuritalolla saman vuoden marraskuussa . Tuloksena oli kohtalainen menestys: ei palkintosijaa, mutta paljon myönteistä palautetta ja ihan riittävästi julkisuutta.

MM:n markkinointi oli hyvin pientä ja kotikutoista. Muutama bändiä esittelevä juttu ilmestyi paikallisissa lehdissä ja radiossa. Joitakin tarroja ja kuulemma t-paitojakin painatettiin; näitä ideoi basistimme, graafikko Timo Saari, joka oli myös useiden Provinssirock-julisteiden ja levykansien suunnittelija.

Levytyksiä tai demoäänityksiä emme ehtineet tehdä, mutta toukokuussa 1984 Risto Vuorinen äänitti treenimme YLE:n studiossa Seinäjoella, ja tämä äänitys ilmeisesti myös radioitiin. Marraskuussa esitettiin tuoreeltaan YLE:n tekemä televisiointikooste Rock-SM-84 -kisoista. Syksyllä valtakunnan tv:ssä esitettiin myös Kotimaan katsauksen loppukevennyksenä taltiointi yhtyeen esittämästä kappaleesta Prinsessa ja puutarhuri; tämä video kuvattiin Seinäjoen taidehallilla, Jussi Koivusalon ja Mauri Heinosen taidenäyttelyn yhteydessä.

Munakan Mittausaseman tarina päättyi vuodenvaihteessa 1984-1985. Koska kokoonpano oli tavallaan muodostunut tietynlaisen yhtenäisen esityksen ympärille, saman shown toistaminen ei tuntunut jatkossa enää mielekkäältä. Emme myöskään halunneet jatkaa samankaltaisella teatraalisella linjalla. Tämä sinänsä mielenkiintoinen kokeilu oli nyt tehty ja nähty.


Kuvat: Jorma Salovaara